Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenda de 5.000 lei pentru cei care nu depun Declaratia 390 VIES la noul termen

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: declaratia 390 vies, depunere declaratie, amenzi declaratie vies, termen declaratie 390

Modificarile aduse de OG 30/2011 Codului fiscal schimba termenul de depunere a declaratiei 390 VIES care initial avea stabilit ca data limita ziua de 15 septembrie. Depunerea se face, potrivit noilor reglementari, pana la 25 septembrie, inclusiv, fiind modificate si valorile amenzilor pe care le au de platit contribuabilii care nu depun declaratia sau care completeaza incorect sau partial formularul.

Astfel, declaratia 390 VIES se va depune pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii calendaristice in care ia nastere exigibilitatea TVA. Noua prevedere face ca declaratia sa se depuna inclusiv in data de 26 septembrie, dat fiind faptul ca ziua de 25 este zi nelucratoare.

Modificarile din domeniul fiscal schimba cuantumul amenzilor initiale si prevad amenzi fixe de pana la 5.000 de lei pentru cei care nu indeplinesc obligatia de depunere a acestei declaratii, precum si alte amenzi pentru cei care depun declaratii recapitulative incomplete sau incorecte.

Initial amenzile se calculau procentual, avand ca reper 2% din totalul achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete. Noile modificari stabilesc insa ca nedepunerea la termen a declaratiei 390 VIES se sanctioneaza cu o amenda fixa, cuprinsa intre 1.000 si 5.000 de lei. Cuantumul amenzilor pentru depunerea acestei declaratii incomplete sau incorecte este cuprins intre 500 si 1.500 de lei.

In continuare insa, anumite categorii de persoane nu vor fi sanctionate contraventional:

- persoanele care corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative, daca depunerea unor declaratiei incomplete sau incorecte nu a fost constatata de organul fiscal anterior corectarii;

- persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

Declaratia se va depune lunar de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari, achizitii sau prestari de servicii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau in cadrul unei operatiuni triunghiulare, astfel cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal. In respectiva declaratie vor fi mentionate:

a) livrarile intracomunitare scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) si d), pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

b) livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 1321 alin. (5) efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

c) prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

e) achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenda de 5.000 lei pentru cei care nu depun Declaratia 390 VIES la noul termen":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016