Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asocieri ale contribuabililor. Obligatii noi in 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: obligatiile fiscale ale asocierilor 2013, codul fiscal, plata impozitului pe profit, declaratii, formularul 100

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care sunt obligatiile fiscale ale asocierilor in anul 2013. Astfel, sunt obligate la plata impozitului pe profit urmatoarele asocieri ale contribuabililor prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Codul Fiscal:



I. Asocierile dintre persoanele juridice straine si asocierile dintre persoanele juridice straine si persoane fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica

OBLIGATII:

1. Inregistrarea fiscala a asocierii ca platitor de impozit pe profit (vector fiscal - formular 010) si obtinerea unui cod de inregistrare fiscala pentru declararea si plata impozitului

- Impozitul pe profit se aplica asupra partii din profitul impozabil al asocierii care se atribuie fiecarei persoane.

2. Declararea si plata trimestriala a impozitului pe profit din asociere la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata asocierea:

- pentru trimestrele I-III pana la data de 25 ale lunii urmatoare trimestrului (declararea impozitului prin depunerea formularelor 100 si 104)

- pentru trimestrul IV pana in 25 martie inclusiv a anului urmator pentru definitivarea impozitului pe profit anual datorat (declararea impozitului prin depunerea formularelor 100 si 104**)

IMPORTANT

Asocierile fara personalitate juridica dintre persoane juridice straine, care isi desfasoara activitatea in Romania, trebuie sa desemneze una din parti care sa fie responsabila pentru indeplinirea obligatiilor ce ii revin fiecarui asociat pentru:

- inregistrarea asocierii la organul fiscal, inainte ca aceasta sa inceapa sa desfasoare activitate;
- conducerea evidentelor contabile ale asocierii;
- plata impozitului in numele asociatilor, conform art. 34 alin. (5);
- depunerea unei declaratii fiscale trimestriale la organul fiscal, care sa contina informatii cu privire la partea din veniturile si cheltuielile asocierii care este atribuibila fiecarui asociat, precum si impozitul care a fost platit la buget in numele fiecarui asociat;
- furnizarea de informarii in scris, catre fiecare asociat, cu privire la partea din veniturile si cheltuielile asocierii care ii este atribuibila acestuia, precum si la impozitul care a fost platit la buget in numele acestui asociat.


II. Asocierile dintre o persoana juridica romana cu:
- persoane juridice straine,
- persoane fizice nerezidente,
- persoane fizice rezidente, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica


OBLIGATII:

1. Persoana juridica romana are obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe profit datorat de fiecare persoana

- Impozitul pe profit se aplica asupra partii din profitul impozabil al asocierii atribuibile fiecarei persoane

2. Declararea si plata trimestriala a impozitului pe profit din asociere la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata persoana juridica romana:
- pentru trimestrele I - III pana la data de 25 ale lunii urmatoare trimestrului (declararea impozitului prin depunerea formularelor 100 si 104)
- pentru trimestrul IV pana in 25 martie inclusiv a anului urmator pentru definitivarea impozitului pe profit anual datorat (declararea impozitului prin depunerea formularelor 100 si 104**)


Baza legala:

- CODUL FISCAL, art. 13 lit.c) si e), art. 14 lit. c) si e), art. 28, art.34 alin.(5) lit.c), art. 35 alin.(2);
- ORDIN ANAF nr. 1950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, pentru modelul si instructiunile de completare ale formularelor:
- 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" si
- 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor"

**Formularele 100, 104 si Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 11 ORDINUL ANAF nr. 1950/2012, se utilizeaza pentru definitivarea impozitului pe profit anual datorat pentru anul 2012, din activitatile desfasurate in asociere, de catre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Codul fiscal.


Sursa: DGFP Brasov



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asocieri ale contribuabililor. Obligatii noi in 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016