Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aspecte utile in 2016 privind regimul de declarare derogatoriu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 11 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: regim declarare derogatoriu, obligatii fiscale, vectorul fiscal, notificare

Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.203 din 18.03.2016, Partea I, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.889/2016 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu.

Beneficiari de regim derogatoriu

Societatile comerciale care isi inregistreaza inactivitatea temporara la Oficiul Registrului Comertului (ORC) pot opta pentru regimul de declarare derogatoriu. Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carei evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii. Odata cu cererea se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de catre ORC privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.

Pot opta pentru regimul derogatoriu si contribuabilii persoane fizice autorizate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare sau persoane fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale. Odata cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu se depune dovada inscrierii inactivitatii temporare la ORC sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, dupa caz.

Procedura de aprobare

1. Perioada, conditii

In caz de inactivitate temporara, organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale, in functie de necesitatile administrarii obligatiilor fiscale.

Depunerea declaratiilor fiscale in acest regim poate fi aprobata pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
- sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
- sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
- sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;
- sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;
- sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;
- inactivitatea temporara sa fie inscrisa la ORC atat pentru contribuabilii/platitorii PJ infiintati in baza Legii nr.31/1990 si PFA conform OUG nr.44/2008, respectiv inscrierea la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare pentru persoanele fizice a caror activitate este organizata si reglementata prin legi speciale.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii ca platitori de impozite, taxe si contributii.

In cerere, contribuabilul/platitorul declara pe propria raspundere ca indeplineste urmatoarele conditii: nu desfasoara nici un fel de activitate; nu obtine venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor; nu dispune de personal angajat si nu plateste venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului si mentioneaza perioada pentru care solicita regimul de declarare derogatoriu.

Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 45 de zile de la data depunerii. Pentru cererile aprobate, decizia va cuprinde atat perioada pentru care regimul de declarare derogatoriu a fost aprobat, cat si conditiile in care acesta a fost aprobat.

Cererea poate fi respinsa si in cazul in care organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala.

Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu se comunica potrivit art.47 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe perioada de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor mentionate mai sus. in situatia in care, in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor, contribuabilul va reintra in regimul normal de declarare. in aceasta situatie, organul fiscal competent va notifica contribuabilul cu privire la incetarea regimului de declarare derogatoriu.

Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se mentin.

2. Sfera de aplicare, termen de depunere

Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii:
- formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs, aprobat prin OPANAF nr. 87/2016;
- formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04, aprobat prin OPANAF nr.1950/2012, cu modificarile si completarile ulterioare;
- formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", cod 14.13..01.01/d.u aprobat prin OMFP nr.1045/2012, cu modificarile si completarile ulterioare;
- formularul 120 "Decont privind accizele", cod 14.13.01.03, aprobat prin OPANAF nr.1950/2012, cu modificarile si completarile ulterioare;
- formularul 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata", cod 14.13.01.02, aprobat prin OPANAF nr.588/2016.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita pentru toate obligatiile de declarare cuprinse in formularele mentionate mai sus si care sunt inscrise in vectorul fiscal al contribuabilului.

Pe perioada aplicarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiilor prevazute mai sus, cu urmatoarea exceptie:
- pentru fractiunea de an fiscal aflata in afara perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii au obligatia depunerii urmatoarelor declaratii la termenele prevazute de lege:
• 101 "Declaratie privind impozitul pe profit";
• 120 "Decont privind accizele".

3. incetarea valabilitatii regimului derogatoriu

Regimul de declarare derogatoriu aprobat isi inceteaza valabilitatea:
a) la data aprobata pentru incetarea acestuia;
b) incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare dintre conditiile de acordare a regimului derogatoriu;
c) incepand cu luna in care, potrivit legii, in sarcina contribuabilului sunt instituite noi obligatii declarative pentru impozite, taxe si contributii datorate la bugetul de stat.

in cazul incetarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilul/platitorul va reintra din oficiu in regimul normal de declarare.

4. Administrare

Informatia privind aplicarea regimului de declarare derogatoriu si cea privind incetarea regimului de declarare derogatoriu se inscriu in vectorul fiscal al contribuabilului/platitorului.

Contribuabilii/platitorii care au obligatia depunerii pentru o fractiune de an a Declaratiilor 101, 120, dupa caz, sunt supusi procedurilor curente de notificare pentru nedepunerea in termen a declaratiilor de impunere din oficiu.

Pentru celelalte obligatii fiscale sau declaratii informative, altele decat cele mentionate mai sus, pentru care contribuabilii au, potrivit legii, obligatia depunerii la organele fiscale, termenele de depunere si procedurile de administrare aplicabile sunt cele prevazute de legislatia fiscala in vigoare.

Sursa: AJFP Teleorman
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aspecte utile in 2016 privind regimul de declarare derogatoriu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016