Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce baza de date acceseaza Fiscul in vederea identificarii riscului de nedeclarare a veniturilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: nedeclarare venituri, risc de nedeclarare, fisc, codul de procedura fiscala

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 620/01.09.2011, a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 773/2011 pentru modificarea si completarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 248/2011.

Noul act normativ aduce astfel mai multe modificari, unele dintre acestea privind selectarea persoanelor fizice. Documentul mentioneaza, asadar, ca pentru selectarea persoanelor fizice supuse verificarii prealabile documentare, organele fiscale procedeaza la identificarea, evaluarea si gestionarea riscurilor de nedeclararea veniturilor impozabile ale persoanelor fizice prin efectuarea urmatoarelor operatiuni:

- stabilirea surselor de date;

- culegerea datelor detinute de alte entitati;

- formalizarea datelor in structura necesara analizei;

- definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare.

Stabilirea surselor de date se realizeaza prin evaluarea informatiilor detinute de organele fiscale cu privire la persoanele fizice si stabilirea necesarului de date care trebuie obtinute in vederea identificarii diferentelor dintre situatia fiscala personala si veniturile declarate organelor fiscale, precum si prin identificarea surselor de date despre persoanele fizice, detinute de autoritati publice si alte entitati, necesare determinarii riscului de nedeclarare a veniturilor impozabile.

In ceea ce priveste culegerea datelor, aceasta operatiune va fi intocmita prin accesul la bazele de date, in temeiul protocoalelor sau acordurilor de colaborare si schimb de informatii incheiate, in conditiile legii, prin solicitarea datelor necesare pe baza unei cereri adresate de organul fiscal entitatii detinatoare, in urma informatiilor primite de la autoritati judiciare sau alte autoritati publice nationale ori internationale care detin informatii in legatura cu situatia fiscala personala a contribuabilului, precum si din informatii obtinute de organele fiscale din surse deschise accesului public.

In vederea definirii caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare se vor avea in vedere urmatorii indicatori fiscali si patrimoniali privind persoanelor fizice: veniturile declarate de persoana fizica, precum si de platitorii de venit; cresterea valorii patrimoniului persoanei fizice;  cheltuielile personale efectuate; fluxurile de trezorerie.

Activitatea de evaluare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezinta din punct de vedere fiscal se realizeaza prin:

- compararea veniturilor declarate cu fluxurile de trezorerie, precum si cu valoarea cresterii patrimoniale si a cheltuielilor personale efectuate;

- evaluarea riscului de nedeclarare;

- stabilirea riscului minim acceptat de administratia fiscala prin verificarea incadrarii diferentelor stabilite la art. 109 indice 1 alin. (4) din Codul de Procedura Fiscala.

Organele fiscale vor procesa si elabora lista persoanelor care depasesc acest risc, urmand sa elaboreze propuneri pentru efectuarea verificarii fiscale prealabile documentare. Daca pe lista de verificare sunt mentionate si persoane care au calitatea de sot/sotie, rude sau afini pana la gradul al II-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se va face concomitent pentru toate aceste persoane.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce baza de date acceseaza Fiscul in vederea identificarii riscului de nedeclarare a veniturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016