Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cine depune formularul 220 in anul 2016?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 21 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 220, inchiriere, 2016, an fiscal, activitati independente

Prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3622/2015, publicat in Monitorul Oficial nr.943/21.12.2015, a fost aprobat modelul si continutul formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" care se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2016.


In luna ianuarie 2016, formularul 220 de depune in urmatoarele situatii:

1) In cazul persoanelor fizice care au in derulare un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere, la sfarsitul anului 2015:

Potrivit prevederilor art.83, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.

La stabilirea numarului de contracte se iau in calcul contractele de inchiriere sau subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole.

In aplicarea acestei reglementari se emite ordin al presedintelui A.N.A.F.

In cazul in care veniturile au fost calificate ca venituri din activitati independente, contribuabilii declara in 30 de zile de la inceputul anului uscal, la organul fiscal competent, veniturile si cheltuielile estimate, pe baza formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit".

2) In cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv:

DEFINITIE: inchirierea in scop turistic, de catre proprietari, a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre 1 si 5 camere, inclusiv, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minim 24 de ore si maxim 30 de zile, intr-un an calendaristic, oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, datoreaza un impozit pe venitul stabilit ca norma anuala de venit.

Acesti contribuabili au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" pentru anul in curs. (art.85, alin.(4) din Legea 227/2015)

Contribuabilii au obligatia sa completeze fisa capacitatii de cazare cu informatiile necesare, in vederea stabilirii de catre organul fiscal competent a impozitului anual datorat.

Fisa capacitatii de cazare reprezinta formular tipizat, reglementat prin OPANAF nr.3622/2015, si constituie anexa la formularul 220.

NOTA: Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual in sistern real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. (art.86, alin.(2) din Legea nr.227/2015)

3) In cazul contribuabililor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, iar incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna Formulatrul 220 "Declaratie privind venitul estimatlnorma de venit" pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal. (art.69, alin.(9) din Legea nr.227/2015)

4) In cazul contribuabililor care
- opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real;
- renunta la optiunea de determinare a venitului net in sistem real,

> Au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contribuabilii care obtin venituri din:
- activitati independente, impusi in anul 2015 pe baza de norme de venit;
- drepturi de proprietate intelectuala, impusi in anul 2015 pe baza cotei forfetare de cheltuieli;
- cedarea folosintei bunurilor, impusi in anul 2015 pe baza cotei forfetare de cheltuieli;
- inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv.

> Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real.
in acest caz, declaratia privind venitul estimatlnorma de venit se depune la organul fiscal competent:
- pana la data de 31 IANUARIE inclusiv a anului fiscal, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate si in anul precedent,
- in termen de 30 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal.

> Pentru veniturile din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala si cedarea folosintei bunurilor, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitate este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior.
Revenirea la sistemul anterior se exercita tot prin completarea corespunzatoare a declaratiei privind venitul estimat/norma de venit si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

> Pentru veniturile din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre 1 si 5 camere inclusiv, optiunea se exercita pentru fiecare an fiscal. (art.71, art.84, art.86 din Legea nr.227/2015)

5) In cazul contribuabililor care in anul 2015 au realizat venituri din activitati independente cu regim de retinere la sursa a impozitului, altele decat veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, iar incepand cu anul fiscal 2016, prin efectul legii. pentru aceste venituri se schimba regirnul fiscal, exista obligatia depunerii formularului 220 pana la data de 31 ianuarie inclusiv.



Sursa: Finante Arges
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cine depune formularul 220 in anul 2016?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016