Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de leasing financiar si garantie. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: contract de leasing financiar, garantie, codul fiscal, decont tva

In randurile de mai jos, avem ca subiect al analizei noastre o persoana juridica romana platitoare de TVA care achizitioneaza in leasing un echipament. Acest echipament este luat din Germania si, pentru echipament, persoana juridica achita o rezervare de 10% in suma de 1000 euro in luna aprilie 2016 direct catre dealerul extern. Factura fiscala se emite de catre dealerul extern direct catre firma de leasing in luna aprilie 2016 si returnarea rezervarii achitate de persoana juridica romana se va face in luna mai 2016.


Pentru avansul de 1.000 euro achitat in luna aprilie 2016 si pentru care nu s-a emis factura de avans de catre dealer persoana juridica romana, vom vedea daca firma trebuie sa faca autofactura cu luna aprilie 2016. Se mentioneaza ca banii vor fi returnati pana in data de 15 ale lunii urmatoare. Stabilim si daca operatiunea trebuie mentionata in declaratia 390.

Avand in vedere faptul ca taxa de rezervare nu este o componenta a prestarii de servicii in cadrul contractului de leasing financiar, consider ca perceperea si plata acesteia, urmata de restituirea sumei respective  nu este operatiune impozabila din sfera de aplicare a TVA. In acest context, am in vedere prevederile art. 268 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016. Astfel, pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune  trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele  patru conditii reglementate prin  articolul 268 alin. (1):

1) operatiunea sa fie o livrare  de bunuri sau o prestare de servicii sau o operatiune asimilata unei livrari de bunuri sau prestari de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
2)  locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
3) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie  realizata de o persoana impozabila care  actioneaza ca  atare;
4) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o  activitate   economica.  

Deci, situatia prezentata de dvs. nu respecta niciuna din cele patru conditii enmerate astfel incat taxa de rezervare sa fie de natura unei prestari de servicii pentru punerea la dispozitie a bunului preluat in regim de leasing.

Astfel, din acest motiv, pentru suma respectiva nu trebuie:
- emisa autofactura;
- aplicat regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427;
- intocmita evidenta fiscala organizata pe baza jurnalului pentru cumparari si vanzari;
- efectuata raportarea prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390 VIES.

Faptul ca suma respectiva se restituie persoanei impozabile de catre dealer este cea mai buna dovada ca operatiunea nu reprezinta o prestare de serviciu efectuata de dealer, ci o garantie pentru dealer ca persoana impozabila din Romania intentioneaza sa  cumpere  bunul prin incheierea unui contract de leasing financiar. Garantiile nu sunt operatiuni din sfera de aplicare a TVA, fiind  creante imobilizate  depuse de la terti inregistrate in debitul contului 2678 " Alte creante imobilizate" in corespondenta cu creditul contului 5121 "Conturi curente la banci".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de leasing financiar si garantie. Ce tratament fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016