Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia 112 a fost actualizata. Descarcati ultima versiune

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2017 Exclusiv
Tags: declaratia 112, trimestrial, impozitul pe venit, semnatura electronica, contributii sociale

UPDATE august 2020: PDF-ul inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - a fost actualizat de ANAF, in data de 25 iunie 2020, conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.

 
 
 
In Monitorul Oficial nr. 426 din 21 mai 2020 a fost publicat OMFP nr. 1942/2020. Denumirea completa a actului normativ este Ordinul nr. 1942/979/819/2020 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate cuprinde atat informatii privind obligatiile fiscale ale contribuabililor, cat si informatii necesare stabilirii prestatiilor sociale potrivit legislatiei specifice, acordate de C.N.P.P., C.N.A.S,  A.N.O.F.M. si A.N.P.I.S..
 

Modificari aduse Declaratiei 112 prin OMFP nr. 1942/2020:

 
- au fost eliminate casetele referitoare la veniturile lunare realizate de persoanele fizice in baza  contractului individual de munca,  sub nivelul salariului minim brut pe tara, pentru care contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate s-a datorat de catre angajator in numele angajatului la o baza de calcul echivalenta cu salariul minim brut pe tara: 
 
- au fost eliminate casetele in care se evidentieaza facilitatile din domeniul constructiilor care au fost necesare numai pentru declararea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, realizate in luna iulie 2019, de catre persoanele fizice prevazute la art. 60 pct.5 din Codul fiscal, conform OUG nr. 114/2018 si a OUG nr. 43/2019;
 
- au fost introduse noi casete in Anexa nr.1.2 - Anexa asigurat - Sectiunile  B si C in conformitate cu dispozitiile OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si a  Legii nr. 19/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv introducerea in Nomenclatorul “Tip asigurat“ din Anexa nr. 4 a formularului, a  unor  noi tipuri de asigurati, dupa cum urmeaza:
 
a) Salariat care  beneficiara de indemnizatia  prevazuta de  Legea nr. 19/2020, cu modificarile si completarile ulterioare,  pentru care se acorda un tratament fiscal diferit de cel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor;
 
b) Salariat care  beneficiaza de indemnizatia  prevazuta la art. XI alin. (1)  din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportata din bugetul asigurarilor de somaj pentru care nu se acorda facilitatile fiscale prevazute la art. 60, art. 138^1 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal;
 
c)  Salariat care beneficiaza de  indemnizatia suplimentara prevazuta la art. XI alin. (11) din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportata de angajator din fondul de salarii  pentru care se acorda, dupa caz, facilitatile fiscale prevazute la articolele mentionate mai sus din Codul fiscal;
 
d) Persoana fizica ce desfasoara activitati in cadrul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si institutelor culturale romanesti din strainatate, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) din cap. IV sectiunea a 3-a al anexei nr. IV la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu datoreaza contributii sociale obligatorii;
 
e)   Membru cooperator, salariat in  baza conventiei individuale de munca, prevazuta de Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. XV din OUG 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, dar pentru care se aplica regimul fiscal specific veniturilor din salarii si asimilate salariilor prevazut la art. 78 din Codul fiscal;
 
f) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in baza contractelor de activitate sportiva, care  beneficiaza de indemnizatia  prevazuta la art. XV alin. (2) din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, suportata din bugetul de stat;   
 
g) Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, in baza contractelor de activitate sportiva, care  beneficiaza de indemnizatia  prevazuta la art. XV alin. (3) din OUG nr. 30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, compensatorie, suportata de platitorul de venit.
 
⦁ Introducerea in sectiunea E3 a formularului a unui numar de 6 noi campuri cu ajutorul carora procedura de migrare a informatiilor catre CNPP, CNAS, ANOFM si ANPIS se aplica in mod unitar pentru tipurile de asigurati noi introduse.
 
⦁ Introducerea in sectiunea E3 a formularului a unui camp, pentru declararea stimulentului de risc acordat cadrelor medicale, in baza OUG nr. 43/2020.
  
⦁  Au fost efectuate modificari de natura tehnica care constau in actualizarea corespunzatoare a anexelor si a instructiunilor la ordin potrivit aspectelor semnalate de utilizatorii declaratiei. 

Citeste si Declaratia 061. Cine are obligatia depunerii?


ARTICOL INITIAL:

Regasiti mai jos Declaratia 112 actualizata de ANAF in luna octombrie 2017. Aveti la dispozitie PDF-ul inteligent actualizat pentru D 112 la 25.10.2017.

ANAF a actualizat in luna octombrie 2017 Declaratia 112 - D 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun al ministrului finantelor publice nr.1024/2017, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr.1582/2017 si al ministrului sanatatii nr. 934/2017, valabil incepand cu 10/2017 - publicat in data de 25.10.2017

Actualizare octombrie 2017

Click aici pentru PDF inteligent soft A - actualizat la 25.10.2017!

soft J*

Anexa validari
 

Schema XSD


Daca nu vizualizati fisierul corect, salvati PDF-ul in calculatorul personal si redeschideti documentul salvat.

Declaratia se completeaza de catre persoanele fizice si juridice prevazute la art. 296^3 lit.e) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la care isi desfasoara activitatea sau se afla in concediu medical persoanele prevazute la art. 296^3 lit.a) si b) de catre entitatile prevazute la art. 296^3 lit. f) din aceeasi lege, precum si de catre orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor.

In situatia persoanelor prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. f) si h) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, declararea contributiilor sociale individuale se face de catre platitorul de venit, care in acest caz este asimilat angajatorului.

Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza si se depune de platitorii de impozite si contributii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile de plata cuprinse in Nomenclatorul "Creante fiscale".

Declaratia se depune:

- trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului de angajatorii si entitatile asimilate angajatorilor care se incadreaza in prevederile art.58 alin.(2) din Codul fiscal si nu au optat pentru depunerea lunara a declaratiei,

- lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale - de ceilalti angajatori si entitati asimilate angajatorului.
Atentie! Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea acate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru, potrivit art.296^19 alin. (1^2) din Codul fiscal.

Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform legii.

Pentru depunerea declaratiei, platitorul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr.455/2001 privind semnatura electronica. Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, in format PDF.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia 112 a fost actualizata. Descarcati ultima versiune":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016