Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA combustibili si costuri auto dupa 01 iulie 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: hg 670/2012, codul fiscal, tva

In legatura cu deducerea TVA-ului pentru combustibilul, intretinerea si reparatia aferente unui autoturism aflat in folosinta unei societati, dupa 01.07.201,2 in opinia dumneavoastra, ce se intampla in urmatorul caz:


- in luna iulie si august cf foii de parcurs autoturismul este folosit numai in scopul activitatii economice. Pt acesta se deduc cheltuieli si TVA atat cu combustibilul cat si cu revizia anuala si reparatiile.
- in luna septembrie se constata ca angajatul care are in utilizare acest autoturism efectueaza un drum in scop personal (se intampla ca angajatii sa mai foloseasca masina de serviciu in scopuri personale cu sau fara consimtamantul angajatorului).
In ce fel se considerareconsidera cheltuielile aferente acestui autoturism?
Se deduce 50% doar pentru cheltuielile lunii septembrie urmand ca in octombrie cand acesta este din nou folosita numai in scopul activitatii economice sa se deduca 100%?

Raspuns: In opinia noastra, rationamentul dvs este logic si corect si asa ar trebui sa functioneze procedura. Insa, din pacate, din interpretarea pct. 45^1 alin. (4) din HG 670/2012, publicata in 13.07.2012, privind modificarea normelo de aplicare a Codului fiscal, consideram ca incepand cu data de la care autoturismul a fost utilizat in uzul propriu al salariatilor, deducerea tuturor cheltuielilor se va face in procent de 50%.

Conform cadrului normativ amintit, legiuitorul a folosit sintagma „utilizat ocazional sau de o maniera continua in uzul personal al salariatului”, iar in acest caz deductibilitatea este de 50%.

Chiar daca pare destul de dura limitarea dreptului de deducere pentru niste fapte ce nu pot fi sub controlul societatii, consideram ca este conform cadrului legal, deoarece nu se respecta „utilizarea exclusiva”, fie in activitati economice, fie in exceptiile permise de legiuitor, cu drept de deducere integrala, prevazute la art. 145^1 alin. (3) lit. a) – f) din Codul fiscal.

Ca si solutie de optimizare fiscala, va recomandam in mod expres sa refacturati contravaloarea utilizarii in folos propriu a salariatilor, la valoarea justa, costurile cu aceste deplasari personale. In aceasta situatie, utilizarea autoturismului va fi incadrata la prestarea de servicii cu plata, conform art. 145^1 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, iar noi consideram ca va pastrati integral dreptul de deducere, conform pct. 45^1 alin. (5) ultima teza din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, adoptate prin HG 670/2012.

Practic, aceasta ultima reglementare stabileste ca acelasi autoturism poate fi utilizat in aceeasi perioada fiscala fie in activitati economice ce nu sunt enumerate expres, fie intr-una sau mai multe exceptii ce permit deducerea integrala ( servicii cu plata, inchiriere la terti, autoturisme folosite de agenti de vanzari, de agentii de cumparari), cu pastrarea deductibilitatii integrale a costurilor si TVA in legatura cu aceste vehicule.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA combustibili si costuri auto dupa 01 iulie 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016