Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depune corect Declaratia 221 pentru anul 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, declaratia 221, depunere declaratii 2013, venituri

Va informam ca a a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 476/2013 pentru modificarea OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare.




Redam mai jos o serie de informatii utile pentru completarea si depunerea formularului 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit".

Venituri care se declara prin D 221

Au obligatia depunerii formularului 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit" persoanele fizice care realizeaza, in mod individual, venituri din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din:

- cultivarea produselor agricole vegetale;

- exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea;

- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala;

In D 221, modulul III "Date pentru stabilirea venitului impozabil" sunt prezentate categoriile de produse vegetale si animale care cuprind suprafetele de teren/numarul de capete de animale si familii de albine pana la care venitul este neimpozabil.

Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:

1. vaci si bivolite (vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data; bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data);

2. ovine si caprine: (oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data; capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data);

3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;

4. albine - familii de albine;

5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.

In cazul in care, activitatea agricola pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatiile declarative revin asocierii si se indeplinesc de catre asociatul care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.

Veniturile din activitati agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit se supun impunerii potrivit prevederilor Capitolul II «Venituri din activitati independente» de la Titlul III "Impozitul pe venit" din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Important! Veniturile obtinute din valorificarea produselor provenind din activitati agricole in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

 Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor (suprafete destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine) detinute in comun sau in devalmasie de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care acestea nu se cunosc.

In cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine, se atribuie contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.

Contribuabili care nu au obligatia depunerii declaratiei

Nu au obligatia depunerii D 221:


- persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica ce detin cu orice titlu suprafete de teren destinate productiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde precum si pentru pasuni si fanete naturale, destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi, pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal;

- contribuabilii arendatori, care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor supuse impunerii potrivit prevederilor Cap. IV "Venituri din cedarea folosintei bunurilor" Titlul III "Impozitul pe venit" din Codul Fiscal;

- contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea in mod individual, in limitele neimpozabile prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal;

- contribuabilii care obtin venituri din exploatarea bunurilor (suprafete destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine), detinute in comun sau in devalmasie si sunt atribuite de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate in limitele neimpozabile prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal;

- contribuabilii care realizeaza venituri din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala si pentru care veniturile din activitati agricole sunt impuse pe baza de norma de venit dupa data de 25 mai a anului fiscal in care s-a produs evenimentul pentru veniturile realizate dupa 25 mai si pana la sfarsitul anului fiscal respectiv;

- persoanele fizice care desfasoara activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica.
 
Termen de depunere

Declaratia se depune la organul fiscal competent, la urmatoarele termene:

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs, privind suprafata cultivata/cap de animal/familie de albine detinuta/detinut la data declararii. in cazul contribuabililor/asocierilor fara personalitate juridica care depun cu intarziere declaratia pentru anul in curs, dupa data de 25 mai, informatiile cuprinse in declaratie vizeaza suprafetele cultivate/capetele de animale/familiile de albine detinute la data de 25 mai;

- ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Atentie! In cazul in care intervin modificari privind structura suprafetelor destinate productiei agricole vegetale sau numarul de capete de animale/familii de albine, declaratia rectificativa se depune pana la data de 25 mai a anului fiscal de raportare, iar informatiile cuprinse in declaratie vizeaza suprafetele cultivate/capetele de animal/familiile de albine detinute la data depunerii declaratiei rectificative.

Modificarea structurii suprafetelor destinate productiei agricole vegetale sau numarului de capete de animale/familii de albine, intervenite dupa data de 25 mai nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.


Organul fiscal competent pentru depunerea D 221

1. In situatia in care activitatea se desfasoara in mod individual, declaratia se completeaza in doua exemplare:

- originalul se depune la:

a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;

b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul/curatorul acestuia.

 2. In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, declaratia se completeaza in doua exemplare:

- originalul se depune la organul fiscal la care asocierea este luata in evidenta fiscala;

- copia se pastreaza la domiciliul fiscal al asocierii, impreuna cu celelalte documente privind activitatea acesteia.

Depunere

Declaratia 221 este pusa la dispozitie gratuit:


- se completeaza de catre contribuabili sau de catre imputernicitii acestora, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular.

- se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Data depunerii declaratiei este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz.

Sursa: DGFP Valcea

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depune corect Declaratia 221 pentru anul 2013":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016