Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunerea declaratiei de inactivitate. In ce conditii se poate depune?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 09 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: declaratie de inactivitate, legea contabilitatii, aga, bilant, registrul comertului, stare inactivitate

In randurile de mai jos stabilim daca declaratia de inactivitate se poate depune doar pentru anul infiintarii societatii (in cazul in care nu a avut activitate de la infiintare si pana la 31 decembrie) sau in fiecare an pana in momentul in care va incepe sa aiba activitate. Ca exemplu, firma are 3 ani fara activitate. Intr-o astfel de situatie, vom vedea daca se poate depune in fiecare an declaratie de inactivitate sau doar in primul an.


1. Daca intrebarea se refera la inactivitate temporara din punct de vedere economic si fiscal

O societate poate sa fie in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului si auntata organului fiscal competent pe o perioada ce nu poate depasi 3 ani, conform art.237 alin. (2) Legea  31/1990 privind societatile comerciale.

Astel, se depune la registrul comertului hotararea AGA pentru anuntarea starii de inactivitate temporara si cu precizarea perioadei de inactivitate, respectiv de cand si pana cand, cu precizarea ca aceasta perioada trebuie sa se incadreze in limita maxima celor 3 ani prevazuti de prevederea legala.

In cazul in care se inscrie initial in registrul comertului o perioada mai mica decat limita maxima admisa de 3 ani, iar societatea doreste sa o prelungeasca, se depune o noua hotarare AGA cu privire la prelungirea starii de inactivitate pentru perioada ramasa, dar care sa se incadreze in cei 3 ani permisi prin lege.

Fiscal, in urma inscrierii inactivitatii in registrul comertului, societatea poate solicita organului fiscal competent aprobarea regimului de declarare derogatoriu pentru declaratiile pe care societatea trebuie sa le depuna pentru obligatiile inregistrate in vectorul sau fiscal. Regimul de declarare derogatoriu este acordat pe toata perioada de inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului.

In schimb, chiar in conditiile in care i se aproba regimul de declarare derogatoriu, pe toata perioada de inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, societatea are obligatia depunerii situatiilor financiare anuale (bilant anual) ori declaratia de inactivitate - formular S1046.

2. Daca intrebarea se refera la declaratia de inactivitate- formular S1046.
 
Aceasta declaratie este depusa de societatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii si pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare si care nu au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale.
 
Declaratia de inactivitate- formular S1046 se depune pentru fiecare an fiscal in care societatea nu a desfasurat activitate de la data infiintarii si pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare, pana in anul in care societatea incepe sa desfasoare activitate.
 
Nu este limitativ numarul de ani in care societatea nu desfasoara activitate de la infiintare pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare, dar aceasta are obligatia ca incepand cu anul in care incepe sa desfasoare activitate sa depuna situatii financiare.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depunerea declaratiei de inactivitate. In ce conditii se poate depune?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016