Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Elemente obligatorii in D 394 si explicatiile date de ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 23 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, d 394, cnp colectat, factura, livrarile de bunuri

Va reamintim ca in noul Ghid ANAF pentru completarea D 394 sunt facute mai multe precizari importante cu privire la completarea formularului 394.

Astfel, sectiunea privind lista operatiunilor taxabile efectuate pe teritoriul national (lit. D), se mentioneaza ca pentru perioada 1 octombrie 2016 - 31 decembrie 2016, vor fi cuprinse in lista de detaliu numai facturile emise cu valoare individuala mai mare de 10.000 lei catre persoane fizice pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, precum si pentru livrarile efectuate de catre persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati.

Exceptii:

a) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane fizice pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise, valoarea totala a bazei impozabile si TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA.

b) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoanele impozabile care aplica regimul special pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, catre persoane fizice, pentru care au fost emise facturi cu valoare individuala mai mica sau egala cu 10.000 lei, se va completa numarul total al facturilor emise si valoarea acestora cu TVA inclusa. incepand cu data de 01.01.2017, vor fi cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora. in acest sens, vor fi centralizate datele pentru toti clientii persoane fizice intru-un singur camp, fiind defalacte numai in functie de cotele de TVA


Exemplul nr. 1

Facturile emise atat catre persoane fizice romane cat si catre persoane fizice straine (ex. hotel) cu valoare individuala sub 10.000 lei se declara in mod cumulat in rubrica de exceptii
 

 Exemplul nr. 2
Daca o factura are o valoare totala mai mare de 10.000 lei, incluzand si operatiuni scutite, se va declara numai valoarea operatiunilor taxabile din punct de vedere al  TVA.

Astfel, daca valoarea operatiunii taxabile (baza impozabila si TVA aferenta) inscrisa in aceasta factura este mai mica de 10.000 lei, aceasta se va declara in rubrica de exceptii.      in consecinta, se au in vedere numai operatiunile taxabile din punct de vedere al TVA, operatiunile scutite nefacand obiectul declararii.


PRECIZARE:

Referitor la CNP/NIF/Adresa furnizor/beneficiar, persoana fizica - completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si  imobile, etc); in lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice. La adresa se vor completa informatiile, in urmatoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabila sau, in lipsa acestuia, o alta adresa comunicata de beneficiar. Informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu, urmatoarele: tara, localitate, judet/sector, strada, nr., bloc, apartament, alte detalii adresa.

Rubrica "alte detalii adresa" se va completa in situatia in care se vor inscrie alte elemente decat cele existente in formularul pretiparit sau nu se detine o adresa din Romania. Pentru achizitiile efectuate pe baza de borderouri de achizitie/file de carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.

ATENTIE! In situatia in care CNP colectat de catre persoana impozabila care depune declaratia  394 este incorect, declaratia nu se valideaza. Daca persoana impozabila care depune declaratia 394 nu colecteaza CNP, aceasta trebuie sa declare adresa beneficiarului, cu datele solicitate conform instructiunilor de completare si depunere; in situatia in care beneficiarul nu comunica adresa completa declaratia se valideaza chiar daca se completeaza, de exemplu, numai informatia referitoare la "tara" , atat pentru persoanele neinregistrate in scopuri de TVA romane, cat si straine.

Puteti consulta GHIDUL COMPLET D 394 AICI!

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Elemente obligatorii in D 394 si explicatiile date de ANAF":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016