Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Entitatile fara personalitate juridica: se apropie termenul pentru situatiile financiare anuale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: scop patrimonial, situatii financiare, activitate strainatate,

Ne adresam contribuabililor persoane juridice fara scop patrimonial amintindu-le ca, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia intocmirii si depunerii la unitatile teritoriale ale MFP a situatiilor financiare anuale.




Persoanele juridice fara scop patrimonial care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.969/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au obligatia de a intocmi si depune situatii financiare anuale sunt: asociatiile, fundatiile sau alte organizatii de acest fel, partidele politice, patronatele, organizatiile sindicale, cultele religioase, precum si altele asemenea infiintate in baza unor legi speciale.

Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale la 31 decembrie 2011 compuse din: bilant si contul rezultatului exercitiului in formatul prevazut de Reglementarile contabile pentru persoanele fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 1969/2007.

Atentie! Organizatiile patronale si sindicale, precum si alte organizatii fara scop patrimonial, care nu desfasoara activitati economice, intocmesc situatii financiare anuale simplificate la 31 decembrie 2011 care cuprind: bilant prescurtat si contul prescurtat al rezultatului exercitiului.

Situatiile financiare anuale sunt supuse verificarii de catre cenzori sau de catre auditori financiari, potrivit legii, si trebuie sa fie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

Important! Subunitatile fara personalitate juridica, care apartin persoanelor juridice fara scop patrimonial cu sediul sau domiciliul in Romania organizeaza si conduc contabilitatea proprie pana la nivel de balanta de verificare, fara a intocmi situatii financiare anuale.

Activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, si care apartin persoanelor juridice fara scop patrimonial cu sediul sau domiciliul in Romania, se include in situatiile financiare ale persoanei juridice romane si se raporteaza pe teritoriul Romaniei, potrivit prezentelor reglementari.

Cursul de schimb utilizat pentru conversia in moneda nationala a balantelor de verificare intocmite intr-o alta moneda este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru data bilantului.

Situatiile financiare anuale incheiate la 31 decembrie se intocmesc in lei si se semneaza atat de persoanele abilitate, potrivit legii, cat si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.

Situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2011 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa, utilizand programul de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice care poate fi descarcat de pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice/Descarcare declaratii.

Formatul electronic al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale simplificate, generat prin programele de asistenta, consta intr-un fisier.dpf avand atasat un fisier.xml si un fisier cu extensia.zip. Fisierul cu extensia.zip va contine documentele cerute de lege scanate alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 10MB a fisierului.pdf la care este atasat fisierul.zip.

Situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege se pot depune la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre agentii economici si alti contribuabili. La depunerea situatiilor financiare se vor avea in vedere si prevederile Hotararea Guvernului nr. 1.085/2003 referitoare la implementarea Sistemului Electronic National.

Important! Persoanele juridice fara scop patrimonial care conduc contabilitatea in partida simpla nu intocmesc situatii financiare anuale.

De asemenea, societatile cooperative si celelalte persoane juridice care functioneaza pe principiile societatilor comerciale, potrivit legilor speciale de organizare vor depune situatii financiare anuale pentru anul 2011 la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana la data de 2 mai 2012.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Entitatile fara personalitate juridica: se apropie termenul pentru situatiile financiare anuale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016