Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura. Cum declaram in D 300 si D 390?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: decontul de tva, livrare intracomunitara, factura storno, d 300, d 390, credit note

In situatia de mai jos, o societate a livrat produse finite catre o firma dintr-un alt stat membru, cu cod valid de TVA. Conform contractului, produsele defecte in garantie sunt restituite catre firma din Romania, iar aceasta trebuie sa restituie suma de bani aferenta. Se intocmeste factura storno in baza careia se receptioneaza produsul restituit si se returneaza suma de bani.


Se va stabili daca este corecta intocmirea facturii storno, identificand totodata si modalitatea in care se declara aceasta factura in declaratiile 300 si 390.

Normele de aplicare ale art. 138 lit. b) din Codul fiscal stabilesc o procedura clara prin care atat furnizorul cat si cumparatorul sunt obligati sa-si ajusteze regimul de TVA aferent tranzactiei refuzate.

Ajustarea regimului de TVA este permisa doar in acele cazuri strict prevazute la art. 138 C. fisc. Astfel, aplicabil spetei dvs. ar fi situatia in care a intervenit  refuzul partial privind calitatea bunurilor livrate, in conditiile in care exista un acord scris intre parti (asa cum ati precizat, contractul prezinta o asemenea clauza).

Pentru tranzactiile care se anuleaza furnizorul, daca accepta aceasta anulare, va emite o factura de stornare catre cumparator (credit note).

Conform Normelor Metodologice date in aplicarea acestui articol (partea 164^1 punctul 20.), in situatiile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului. Prevederile acestui alineat se aplica si pentru livrari intracomunitare.

In consecinta, este corecta emiterea facturii storno.
 

Totodata, art. 134^2 alin. (9) din Codul fiscal stipuleaza ca in cazul evenimentelor mentionate la art. 138, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
 
Prin Ordinul nr. 3417 din 21 decembrie 2009 au fost aprobate Instructiunile de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul comunitar si tratamentul fiscal al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie (Anexa 2), cu mentiunea ca aplicarea acestor masuri de simplificare este optionala.

Masurile de simplificare au fost implementate pentru a evita ca operatorii economici sa se inregistreze in scopuri de TVA in mai multe state membre pentru transferuri de bunuri sau pentru achizitii intracomunitare de bunuri asimilate, in cazul in care desfasoara operatiuni pluripartite in cadrul Comunitatii si in cazul retururilor de bunuri in spatiul comunitar.

Instructiunile de aplicare a masurilor de simplificare prezinta cateva cazuri posibile, cu titlu exemplificativ. Astfel, operatiunea efectuata de dvs. se poate incadra in exemplul prezentat la cazul nr. 5, art. 13-15 din instructiuni.

Daca nu s-ar aplica masurile de simplificare, societatea dvs.  ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania.

Cu aplicarea masurilor de simplificare:

    Din perspectiva TVA se considera ca livrarea intracomunitara efectuata de societatea dvs. (A) catre societatea din Germania (B) si achizitia intracomunitara efectuata de aceasta (B), in baza art. 138 lit. b) din Codul fiscal sau a echivalentului acestuia in legislatia altui stat membru, pentru respectiva livrare de bunuri baza de impozitare trebuie redusa in mod corespunzator.

In conditiile in care se efectueaza o corectie intr-o perioada fiscala ulterioara livrarii, aceasta se reflecta in declaratia recapitulativa si in decontul de TVA aferente perioadei fiscale in care se efectueaza corectia.

    Transportul sau expedierea de bunuri din statul membru 2 in statul membru 1 nu are implicatii din punctul de vedere al TVA. Societatea dvs.  nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania.

In consecinta, daca aplicati masurile de simplificare (situatia cel mai des intalnita in practica) veti declara , atat in Decontul de TVA, cat si Declaratia 390 , aferente perioadei in care s-a efectuat corectia (data emiterii facturii storno) respectiva factura de storno cu semnul minus.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura. Cum declaram in D 300 si D 390?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016