Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura intracomunitara de servicii. Cum facem notele contabile si declararea in D390?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: factura intracomunitara, declaratia 390, inregistrari contabile, d390, declaratii, factura

Se va stabili care sunt notele contabile si cum trebuie raportata in Declaratia 390 o factura intracomunitara de servicii a carei suma este 1779.39 euro, cu mentiunea ca daca e platita in 14 zile de la data emiterii, societatea beneficiaza de discount 34.89 (pe factura e notat credit squeeze). Totalul de plata cu discount va fi 1744.50 euro.


In ce priveste Declaratia 390, precizam ca art. 133 alin. (2) din Codul fiscal stabileste ca atunci cand serviciul este prestat de o persoana impozabila catre o alta persoana impozabila, locul prestarii este locul unde este stabilit beneficiarul persoana impozabila  daca serviciile primite nu se incadreaza pe nici una din exceptiile prevazute de art. 133, alin. 4-7.

Conform alin. (7) lit. b) a art. 133 , prin exceptie de la prevederile alin. (2), locul de prestare a serviciilor este considerat a fi locul in care evenimentele se desfasoara efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi targurile si expozitiile, precum si pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.

Totodata, conform prevederilor din partea 159^1 din Normele Metodologice date in aplicarea art. 133 (pct. 15^1, alin. (4) lit. d) d) serviciile auxiliare prevazute la art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal includ serviciile legate in mod direct de accesul la evenimente culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau la alte evenimente similare furnizate separat unei persoane care participa la un eveniment, in schimbul platii unei sume de bani. Astfel de servicii auxiliare includ in special utilizarea vestiarelor sau a instalatiilor sanitare, dar nu includ serviciile de intermediere legate de vanzarea biletelor.

In sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, conceptul de eveniment nu cuprinde serviciile de instruire, indiferent de durata procesului de instruire, care nu sunt organizate sub forma unor seminare.

In consecinta, in functie de prevederile contractuale, situatia partenerilor privind validitatea codului TVA, tipul serviciului , veti incadra tranzactia in una din cele 2 posibilitati:

    Tranzactia se inscrie pe regula generala prevazuta de art. 133 alin. (2). In acest caz, in conditiile in care societatea de la care primiti serviciile va comunica un cod valabil de TVA si societatea dvs. este inscrisa in Registrul Operatorilor intracomunitari  atunci veti aplica taxarea inversa (prin inregistrarea contabila 4426 = 4427) prevazuta la art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.

Totodata, sunteti obligat sa:

-    evidentiati operatiunea atat in jurnalul pentru cumparari, cat si in jurnalul de vanzari.
-    raportati operatiunea (de achizitii servicii intracomunitare) prin Declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul S, daca atat prestatorul, cat si beneficiarul sunt persoane impozabile (din punct de vedere TVA) stabilite in comunitate.

    In conditiile in care operatiunea se incadreaza pe exceptia prevazuta de art. 133, alin. (7) lit. b) , locul de prestare a serviciului  va fi locul unde are loc targul/expozitia. Daca locul unde are loc evenimentul este in Romania se aplica prevederile de la punctul 1 de mai sus. In cazul in care locul unde are loc evenimentul este in afara Romaniei, locul prestarii nefiind in Romania, operatia nu se Declara in 390.

 

    Note contabile.

Fata de cele de mai sus, inregistrarile contabile exemplificate mai jos sunt prezentate fara TVA, urmand ca regimul TVA sa il stabiliti dvs. in functie de particularitatile tranzactiei, particularitati pe care nu le cunoastem, dar in conformitate cu reglementarile legale prezentate mai sus.
 

    Inregistrarea facturii primate de la furnizorul extern:

 
612"Cheltuieli cu redevente,locatii si chirii" = 401"Furnizori"/analitic extern              1779,39 euro
 
Obs. Daca exista informatii ca aceste cheltuieli sunt pentru promovare, reclama, etc. atunci ele pot fi contabilizate si in alt cont de cheltuieli (623) in functie de politicile contabile ale societatii.
 

    La data efectuarii platii, daca plata se efectueaza in intervalul de 14 zile:

 
401"Furnizori"                                     =          5124"Conturi la banci in valuta"                      1744.50
 
401"Furnizori"                         =          767 "Venituri din sconturi obtinute"                      34,89


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura intracomunitara de servicii. Cum facem notele contabile si declararea in D390?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016