Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Formularele 220 si 221 - Ce s-a intamplat cu ele? Unde se regasesc in prezent?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 29 Iun. 2022
Formularele 220 si 221: vezi termenul si procedura de depunere
Tags: formularul 220, formularul 221, termen 25 mai, anaf, depunere declaratii

Va reamintim ca formularele 220 - "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs" - si 221 - "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit pentru anul in curs" au fost comasate in Declaratia Unica, inca din primele luni ale anului 2019. In cele ce urmeaza, vom vedea exact ce s-a intamplat cu aceste doua formulare si care era rolul lor anterior:

UPDATE 2022:
 
Declaratiile 220 si 221 au trecut prin mai multe etape. 
 
Prin OPANAF 888/2018, publicat in Monitorul Oficial din 29 martie 2018 au fost aprobate modelul continutului si modalitatea de depunere si de gestionare a formularului 212 - Declaratie Unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, care comasa 7 formulare fiscale, intre care si Declaratiile 220 si 221, dupa cum urmeaza:
    • Declaratia 200 – veniturile realizate din Romania;
    • Declaratia 201 – veniturile realizate din strainatate;
    • Declaratia 220 -  venitul estimat/norma de venit
    • Declaratia 221 -  norme de venit- agricultura;
    • Declaratia 600 – venitul baza pentru CAS;
    Declaratia 604 – stabilire CASS persoane fara venit;
    • Declaratia 605 – stopare CASS persoane fara venit.
      
In mai 2018, insa, la alte doua luni distanta, presedintele ANAF a emis un nou ordin (OPANAF 1155/2018), care elimina indicativul 212 din numele formularului, acesta urmand a fi identificat fara numar, doar cu numele: DECLARATIE UNICA privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizce.
     
Iar alte cateva luni mai tarziu, adica in ianuarie 2019, Declaratia Unica a suferit noi modificari aduse prin Ordinul nr. 49/2019, pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" . Incepand din 2019, Declaratia Unica - privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - nu va mai putea fi depusa decat online.

Articolul initial:

Formularul 220 - Depunerea Declaratiei privind venitul estimat / norma de venit pentru anul in curs

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda; activitati agricole impuse in sistem real; silvicultura si piscicultura. Formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor si cheltuielilor estimate a se realiza in anul de impunere, pentru exercitarea optiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net, precum si pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit, potrivit legii. Declaratia se depune si de catre contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit. Declaratia se completeaza pe surse si categorii de venit, de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia, inscriind cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute de formular. Declaratia se depune in format hirtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro .

In cazul in care estimati ca in anul 2018 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior veti depune, pana la data de 25 mai, declaratia 220 odata cu declaratia 200.
 
Legea 227/2015 art. 220 alin.(3) OPANAF 3780/2017

Formularul 221 - Depunerea Declaratiei privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit pentru anul in curs

Legea 227/2015 art.107 alin.(2) OPANAF 3622/2015

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din: a) cultivarea produselor agricole vegetale; b)  exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. Declaratia se depune astfel: 1. in situatia in care activitatea se desfasoara in mod individual, declaratia se completeaza in doua exemplare: - originalul se depune la: a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania; b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.- copia se pastreaza de catre contribuabil sau de imputernicitul/curatorul acestuia.

Termen

Termenul legal pentru depunerea formularelor 220 si 221 este 25 mai.   

Completare si depunere

Pentru procurarea formularelor, contribuabilii au doua posibilitati:

- descarcarea de pe website-urile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii/Formularele fiscale ordonate dupa numar;

- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.
 

Declaratia 220 poate fi descarcata de aici!

Declaratia 221 poate fi descarcata de aici!


Sursa: ANAF
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Formularele 220 si 221 - Ce s-a intamplat cu ele? Unde se regasesc in prezent?":
Rating:

Nota: 4.05 din 5 din 86 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016