Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In ce conditii se depune Formularul 604?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 13 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: contributia asigurari sanatate, legea 112/2016, formularul 604, codul fiscal

Va reamintim ca prin Legea nr.112/2016 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr.408/30.05.2016, au fost aduse modificari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, referitor la contributia de asigurari sociale de sanatate, astfel:

- in cazul veniturilor din investitii silsau din alte surse realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul. (Art.178, alin.(4) din Codul fiscal);

- in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal 2017, numai venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate. (Art.179, alin.(6^1) din Codul fiscal).

Persoanele fizice care
- nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art.155 din Codul fiscal (salarii sau asimilate salariilor, pensii, activitati independente, din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din alte surse, indemnizatii de somaj, indemnizatii pentru cresterea capitului, ajutorul social, indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale),
- realizeaza venituri lunare numai din investitii si/sau din alte surse ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara,
- si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse,

datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel:

- lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia 604. in acest caz, plata se efectueaza lunar pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei;
- la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei 604, aplicand cota individuala de contributie de 5,5% asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara. Piata de efectueaza la data depunerii declaratiei. (Art.180, 181, 182 din Codul fiscal).

Salariul de baza minim brut pe tara este cel garantat in plata si aprobat prin hotarare a Guvernului, la data depunerii declaratiei 604.

Prin Hotararea de Guvern nr.1017/2016, incepand cu data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.250 lei.

Procedura de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste prin ordin al presedintelui ANAF.

Persoanele care incep sa realizeze venituri de natura celor mentionate la art.155 din Codul fiscal sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, depun la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere in vederea stoparii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate. (Art.183 din Codul fiscal).

IMPORTANT: Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art.155 din Codul fiscal si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei pentru asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei pentru asigurarea sociala de sanatate se suporta din alte surse, pentru care pana la data intrarii in vigoare a acestei legi au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.

Sursa: AJFP Arges
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In ce conditii se depune Formularul 604?":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016