Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inregistrare facturi in declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 390, tva

Intrebare: O societatea cu sediu in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, face achizitii de materiale din Germania, materiale care sunt introduse in Romania. Va rog analizarea problemei (si prezentarea articolului din legislatia), daca achizitiile facute in urmatoarele moduri trebuie trecute in declaratia 390 si concomitent in randurile corespondentei la decont de TVA. - achizitiile de materiale de la persoane neinregistrate in scopuri de TVA in Germania (deci fara TVA), - achizitiile pentru care TVA a fost efectiv achitat in Germania, fiind inclus in factura.

Raspuns: In cazul achizitiilor de la persoane neinregistrate in scop de TVA in Germania, care nu au comunicat un cod de TVA, daca bunurile sunt transportate de pe teriotriul Germaniei in Romania, existand dovada de transport,  conform instructiunilor de completare a Declaratiei 390, aveti obligatia declararii tranzactiei in Declaratia recapitulativa a acestor achizitii, astfel:

- Coloana "tara" - codul tarii membre din care s-a efectuat livrarea intracomunitara.
- Coloana "Cod operator intracomunitar" - nu se va inscrie nimic.
- Coloana "Denumire/Nume, prenume operator intracomunitar" - se va inscrie denumirea/nume, prenume al furnizorului care a emis factura.
- Coloana "Tipul operatiunii" - se va inscrie "A".
- Coloana "Baza impozabila" - valoarea tranzactiei/tranzactiilor efectuate in perioada de raportare cu respectivul furnizor (baza impozabil? pentru calculul TVA stabilita potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal ).

Veti inregistra taxarea inversa, veti declara in Decontul de TVA operatiunile la rd. 5,5.1 respectiv 18,18.1.

In cazul in care facturile din Germania au fost emise cu TVA, TVA-ul achitandu-se efectiv in Germania,  trebuie analizate mai multe aspecte, astfel ca va trebui sa determinati motivele pentru care factura a fost emisa cu TVA si in functie de acestea sa aplicati tratamentul de TVA corespunzator.
 
In primul rand, in conditiile in care firma din Romania a comunicat un cod valid de TVA, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, ar trebui sa contactati furnizorul cu scopul de a stabili motivele pentru care a emis factura cu TVA colectata desi avea posibilitatea sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri.

In al doilea rand, ar trebui sa va asigurati ca firma din Romania s-a inscris in Registrul operatorilor intracomunitari conform deciziei de inscriere comunicate de catre organul fiscal competent. In situatia in care nu este inscrisa in acest registru, codul de inregistrare TVA este inactivat de catre A.N.A.F. in Raportul VIES . Din acest motiv, unii furnizori prefera sa colecteze TVA la livrarea bunurilor, altii igonora mentiunea iar alta categorie nu verifica valabilitatea codului respectiv in cazul tranzactiilor cu caracter repetitiv.

In acest caz, chiar daca se primeste o factura cu TVA colectata, dar bunurile au fost expediate de catre furnizor pe cheltuiala sa sau pe cheltuiala cumparatorului, in functie de conditia de livrare negociata prin contract, cumparatorul din Romania trebuie sa considere ca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 chiar daca nu s-a inscris in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri.

Taxarea se efectueaza la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor, inclusiv TVA. In acest context, valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 (randul 5,5.1 si 18,18.1) cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Numai asa se respecta prevederile Circularei MFP 81544/11.10.2010 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil in situatia in care o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA nu se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari inainte de realizarea unei operatiuni intracomunitare.

Deci, neinscrierea in R.O.I. produce efecte doar in relatia cu partenerul extern care vizualizeaza in sistemul electronic VIES un cod inactiv de TVA, dar fara a produce efecte in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate pe teritoriul Romaniei de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Tratamentul fiscal aplicabil operatiunii ramane neschimbat, indiferent de faptul ca firma respectiva s-a inscris sau nu s-a inscris in R.O.I.
 
Al treilea caz: In situatia in care  materialele respective au fost cumparate de la magazine cu amanuntul situate pe teritoriul unor state membre si transportate de catre cumparatorul din Romania fie cu mijlocul de transport propriu, fie cu un mijloc de transport inchiriat,  chiar daca firma din Romania este in posesia unui document de transport, cumparatorul din Romania nu poate incadra operatiunea in categoria achizitiilor intracomunitare de bunuri deoarece bunurile nu expediate, ci cumparate si transportate. Am in vedere definitia de la articolul 130^1, alineatul 1 conform careia achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor." O astfel de achizitie nu este impozabila in Romania si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care: ", fara a se raporta la randul 26.1 26.1 "Achizitii de servicii intracomunitare scutite de taxa"

De asemenea, o astfel de achizitie nu se raporteaza prin declaratia cod 390 deoarece nu este o achizitie intracomunitara de bunuri.

Datorita faptului ca nu se poate exercita dreptul de deducere a TVA facturata de catre partenerul extern, suma respectiva reintregeste costul de achizitiei al bunurilor in cauza, fiind recuperata prin cheltuieli de exploatare.
 
Suma respectiva este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. Acest aspect este reglementat la punctul 23 din normele de aplicare ale art. 21 alin. (1) lit. b) conform caruia sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si "cheltuielile generate de TVA ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI "TVA" din Codul fiscal , precum si in alte situatii cand TVA este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care TVA este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inregistrare facturi in declaratia 390":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016