Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Norme 2012: Decont de taxa pe valoarea adaugata, cod 300

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: decont taxa, jurnal vanzari, inspectia fiscala, declaratia 300

Obligatia completarii si depunerii decontului de TVA de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA este reglementata prin art. 1562 din Codul fiscal.


Modelul si continutul formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 3.665 din 22 decembrie 2011, publicat in M.Of. nr. 1 din 3 ianuarie 2012.

Perioada si termenul de raportare

Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" se depune la organul fiscal competent, la urmatoarele termene, in functie de perioada fiscala de raportare stabilita prin vectorul fiscal:

- daca perioada fiscala este luna calendaristica, decontul se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se depune de contul;

- daca perioada fiscala este trimestrul calendaristic, decontul se depune trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se depune decontul.

Daca persoana impozabila efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, decontul de TVA se depune in functie de exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare, astfel:

- daca exigibilitatea intervine in a doua luna a trimestrului, termenul de depunere este pana la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic.

In acest caz, decontul se depune pentru luna a doua a trimestrului, dar trebuie sa cuprinda si operatiunile realizate in prima luna a acestuia;

- daca exigibilitatea intervine in prima sau in a treia luna a trimestrului calendaristic, decontul de TVA se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea TVA;

- daca perioada fiscala este semestrul calendaristic, decontul se depune semestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul urmator celui pentru care se depune decontul;
- daca perioada fiscala este anul calendaristic, decontul se depune anual, pana la data de 25 ianuarie
inclusiv a anului urmator celui pentru care se depune decontul.

Modalitatea de depunere

Formularul poate fi depus la organul fiscal prin selectarea uneia din urmatoarele doua modalitati:

- prin depunerea la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire a formularului listat pe suport hartie, semnat si stampilat, salvat pe suport CD sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML;
- prin transmiterea la distanta pe portalul e-Romania, prin mijloace electronice in baza unui  certificat digital.

Decontul de TVA se depune in format PDF, cu fisier XML atasat, aspect reglementat prin O.M.F.P. nr. 3.642 din 21 decembrie 2011 privind depunerea declaratiilor fiscale, publicat in M.Of. nr. 941 din 30 decembrie 2011.

Cuprinsul decontului

Completarea decontului de TVA cod 300 se efectueaza in baza evidentei fiscale a operatiunilor economice organizate pe baza jurnalului pentru vanzari si a jurnalului pentru cumparari, care trebuie intocmite obligatoriu de catre fiecare persoana impozabila.

Decontul de taxa cuprinde:

- suma TVA deductibila a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare;
- suma TVA pentru care se exercita dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare;
- daca este cazul, suma TVA deductibila care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale anterioare in care a luat nastere exigibilitatea taxei;
- suma TVA colectata a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare;
- daca este cazul, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale anterioare in care a luat nastere exigibilitatea taxei;
- alte informatii. Aici se incadreaza sectiunea "Facturi emise dupa inspectia fiscala, conform art. 159 alin. (3) din Codul fiscal" care se completeaza cu informatiile preluate din facturile de corectie emise catre beneficiari in urma inspectiei fiscale, evidentiate distinct, intr-o coloana separata, in jurnalul pentru vanzari.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Norme 2012: Decont de taxa pe valoarea adaugata, cod 300":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016