Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noul formular 088 pune presiune pe mediul de afaceri!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 20 Iul. 2016 Exclusiv
Tags: formularul 088, inregistrare in scop de tva, formularul simplificat, presiune pe mediul de afaceri, oanaf 2048/2016, formular 088

In prima parte a raportului comunicat de Consiliul IMM-urilor din Romania veti regasi, pe larg, modificarile Formularului (088) din OANAF 2048/2016. In a doua parte pe care o gasiti mai jos veti putea consulta "Pozitia CNIPMMR privind modificarea Formularului 088 adusa prin Ordinul nr. 2048/2016 al Presedintelui ANAF".


Potrivit CNIPMMR, cerinta privind documentele suplimentare "nu asigura echitatea si eficacitatea relatie dintre autoritatile publice si intreprinzatori. Pe portalul oficial al Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a fost recent publicata "Pozitia CNIPMMR privind modificarea formularului (088) adusa prin Ordinul nr. 2048/2016 al presedintelui ANAF".

CNIPMMR a explicat astfel ca desi a fost simplificat, Formularul 088 (Declaratia 088) continua sa reprezinte o sarcina suplimentara pentru mediul de afaceri, cu mentiunea ca se creeaza si un factor de presiune prin faptul ca exista o cerinta care permite functionarilor sa solicite "persoanei impozabile prezentarea unor documente suplimentare fata de cele solicitate prin prezenta declaratie, documente care trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila (..) in cazul in care documentele sunt emise de autoritati straine."



I. MODIFICARILE Formularului (088) DIN ORDINUL NR. 2048/2016

In Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Ordinul nr. 2048/2016 al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii, respectiv 31 iulie 2016.

Modificarile principale ale continutului Formularului (088) sunt urmatoarele:

Sunt eliminate intrebarile 1-3, 7-8, 10, 16, 18 si 20 din vechea forma:
S-a redus numarul intrebarilor la 12, fata de 20 de intrebari in forma initiala;

Intrebarea 1 Spatiul cu destinatie de sediu social (proprietate, chirie < 1 an, chirie > 1 an, temporar la avocat). Se va anexa copia documentului care atesta detinerea cu titlu legal a spatiului cu destinatie de sediu social.

Intrebarea 2 Domiciliul fiscal declarat este diferit de sediul social? In cazul in care se raspunde cu DA, se va anexa copia documentului care atesta detinerea cu titlu legal a spatiului cu destinatie de domiciliu fiscal.

Intrebarea 3 Detineti spatii cu destinatia de sedii secundare declarate? Se va anexa copia documentului care atesta detinerea cu titlu legal a spatiului (spatiilor) cu destinatie de sedii secundare declarate.

Intrebarea 7 a) Exista asociati si/sau administratori care detin calitatea de asociat si/sau administrator la persoane impozabile care inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat al statului? b) Exista asociati si/sau administratori care au detinut in ultimii 5 ani fiscali incheiati anterior depunerii prezentei declaratii calitatea de asociat si/sau administrator la persoane impozabile, care inregistrau obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, potrivit evidentei financiar-contabile.

Intrebarea 8 Exista asociati si/sau administratori care au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura contraventionala sau persoane impozabile la care acestia detin calitatea de asociati si/sau administratori care au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura contraventionala?

Intrebarea 10 Cu acordul acestora, puteti specifica datele de contact a 3 persoane din Romania care, la solicitarea organului fiscal, pot da relatii despre administratorul/administratorii persoanei impozabile.

Intrebarea 16 Specificati care sunt indicatorii realizati de asociatii si administratorii persoane juridice in ultimul an fiscal incheiat

Intrebarea 18 La cate persoane impozabile detin sau au detinut calitatea de asociat si/sau administrator, in ultimii 5 ani anteriori depunerii prezentei declaratii, administratorii si asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea?

Intrebarea 20 Au mai fost depuse, pentru aceasta persoana impozabila, declaratii 088 pentru evaluarea intentiei si capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA ?

Se prevede anexarea a 4 inscrisuri, comparativ cu 11 cate sunt in prezent solicitate;

Eliminarea obligativitatii anexarii oricaror documente cu exceptia celor prevazute la:


pct. 1A lit. c) vizand justificarea tipului activitatii desfasurate in afara sediului social/profesional si a sediilor secundare;

pct. 3, vizand atestarea tipului de viza si scopul sederii in Romania a administratorilor cetateni non-UE;

pct. 5 a), respectiv contractul de prestari servicii incheiat de persoana impozabila cu prestatorul de servicii in domeniul contabilitatii;

pct. 7, respectiv contractul de prestari servicii incheiat de persoana impozabila cu prestatorul de servicii in domeniul punerii la dispozitie de personal calificat.

Renuntarea la solicitarea Formularului 088 atunci cand o societate comerciala isi schimba sediul social sau administratorii si/sau asociatii;
In cazul entitatilor care sunt deja platitoare de TVA, Formularul 088 se depune la solicitarea organului fiscal competent, in situatia in care societatea prezinta risc fiscal, in urma selectiei efectuate in mod automat, prin intermediul aplicatiei informatice dezvoltata la nivel central, in baza criteriilor stabilite de organul fiscal in acest scop.

Formularul (088) se completeaza cu doua intrebari noi:

Precizati daca detineti active in vederea desfasurarii obiectului preponderent de activitate (tipul activelor si valoarea acestora);

Precizati daca efectuati sau intentionati sa efectuati, in urmatoarele 12 luni:
a) operatiuni intracomunitare si b) achizitii de bunuri/servicii din afara UE si/sau livrari de bunuri/prestari de servicii in afara UE (import/export).

Cititi aici continuarea si PARTEA A II-A reprezentand OPINIA IMM-urilor din Romania!
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noul formular 088 pune presiune pe mediul de afaceri!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016