Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OG 4/2017. Plata contributii. Ce prevederi se aplica? Model declaratie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: og 4/2017, contributii, salariu minim

In cazul urmator, stabilim ce prevederi se aplica in ce priveste OG 4/2017 referitor la plata CAS si CASS la nivelul salariului minim pentru persoanele care nu realizeaza venituri cumulate intr-o luna la nivelul salariului minim pe economie.

 
Iata raspunsul specialistului:
 
Prevederile OG nr. 4/2017 sunt in vigoare. Potrivit art. 140 alin. (3) si art. 158 alin. (3) din Codul fiscal, in cazul castigului lunar brut, realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
 
Prin OMFP nr. 2343 din 31 august 2017 s-a aprobat procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
 
Daca pana la publicarea OMFP nr. 2343/2017, notiunea de contract activ nu era definita, neregasindu-se mentionata decat in Revisal, art. 3 din acest act normativ precizeaza ca „prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara/Numarul de zile lucratoare in luna) x Numarul de zile lucrate in luna."
 
In vederea aplicarii art. 140 alin. (2) si 158 alin. (3) din Codul fiscal, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al celor doua contributii datorate de angajator va fi asadar, salariul minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva (1.450 lei), corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca venitul brut realizat se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe tara, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
In anexa la OMFP nr.2343/2017, este prezentat modelul declaratiei, pe care  il redam in continuare:
 
DECLARATIE
Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare,
subsemnatul/subsemnata …………………………………………domiciliat(a) in………………………….. str ………….....nr. …….., bl ……, sc……, ap……, judetul/sectorul ………., legitimat(a) cu B.I./C.I. seria ……….nr…………. , CNP……………………………
declar pe propria raspundere urmatoarele:
In cursul lunii ………………….am realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.
Data
……………….
Semnatura
Asadar, decalratia trebuie intocmita lunar.
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OG 4/2017. Plata contributii. Ce prevederi se aplica? Model declaratie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016