Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie autoturism second-hand din alt stat membru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mai. 2011

Studiu de caz:O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA efectueaza o achizitie intracomunitara a unui autoturism second-hand, in valoare de 12.000 euro, de la un furnizor din Germania. ...

Studiu de caz:
O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA efectueaza o achizitie intracomunitara a unui autoturism second-hand, in valoare de 12.000 euro, de la un furnizor  din Germania.
Societatea efectueaza plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, coroborat cu art. 157  alin. (2) din Codul fiscal, prin efectuarea operatiei de taxare inversa si depune declaratia recapitulativa 390.

Articole contabile:
2133 Mijloace de transport = 404 Furnizori de imobilizari, cu suma de 12.000 euro
4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata, cu suma de 2.880 euro

Ulterior, societatea este controlata de catre autoritatea fiscala si aceasta stabileste ca societatea trebuie sa achite cu numerar TVA aferenta acestei achizitii.

In esenta, sunt 2 situatii posibile:

A) Fie exista o confuzie intre calitatea de persoana impozabila a cumparatorului, astfel societatile neinregistrate in scopuri de TVA  ce au efectuat achizitii mai mari de 10.000 euro au obligatia platii TVA si depunerea decontului special de TVA 301 conform art. 156 alin. (1) din Codul fiscal, fapt posibil dar mai putin plauzibil

B) Fie societatea nu a utilizat autoturismul intr-o activitate ce da dreptul la deducerea TVA, avand in vedere prevederile de la art. 145^1 din Codul fiscal, in cazul achizitiei unui autoturism de persoane.

Din analiza reala a activitatii societatii, rezulta ca utilizarea autoturismului nu este intr-un scop ce da dreptul la deducerea TVA.

Societatea avea obligatia sa efectueze si inregistrarea contabila:

2133 Mijloace de transport = 4426 TVA deductibila, cu suma de 2.880 euro, conform Circularei ANAF nr. 341061/15.05.2009.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie autoturism second-hand din alt stat membru ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016