Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie combustibil: Exercitarea dreptului de deducere pe baza bonului fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, deducere bon fiscal, cod de platitor, oug 28/1999

Vom prezentam mai jos care sunt conditiile in care este posibila deducerea TVA la bonurile fiscale pentru achizitia de combustibil in cazul in care pe aceste bonuri nu este trecut codul fiscal al clientului.




Mentionam astfel ca furnizorii/prestatorii sunt obligati sa modifice soft-ul casei de marcat pentru a le permite sa insereze pe bon codul de platitor de TVA al cumparatorului, caz contrar, cumparatorul nu va avea drept de deducere a sumei TVA aferent achizitiei efectuate. Urmare prevederilor cuprinse in OG 8/2013, s-a emis Hg 84/2013 care a intrat in vigoare la data publicarii in M.Of. nr. 136 din 14 martie 2013.
 
Prin acest act normativ s-a modificat pct. 46.3 din normele de aplicare ale art. 146 "Conditii de exercitare a dreptului de deducere" care stabileste conditia de exercitare a dreptului de deducere a TVA pe baza bonurilor fiscale:

 " (3) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 45.".
 
Pentru aplicarea corecta a acestei prevederi legale, M.F.P. a postat pe site-ul sau un comunicat prin care precizeaza ca suma TVA deductibila poate fi dedusa de beneficiar, in conditiile legii, pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile OUG 28/1999 , a caror valoare individuala, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Pentru stabilirea corecta a echivalentului in lei a sumei de 100 euro se utilizeaza cursul de schimb valutar in vigoare la data emiterii bonului fiscal. Trebuie retinut faptul ca noile prevederi sunt aplicabile atat pentru carburanti auto cat si pentru diverse bunuri si servicii.
 
In situatia in care valoarea bunurilor/serviciilor depaseste plafonul de 100 euro, cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor este obligat sa solicite furnizorului/prestatorului emiterea facturii a carei valoare s-a achitat in numerar, conform bonului fiscal.




Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie combustibil: Exercitarea dreptului de deducere pe baza bonului fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016