Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii bunuri cu TVA de pe teritoriul comunitar. Care va fi tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, achizitii intracomunitare, registrul operatorilor intracomunitari, achizitii bunuri

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei firme platitoare de TVA in Romania care achizitioneaza piese dintr-un alt stat membru UE.


Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei firme platitoare de TVA in Romania care achizitioneaza piese dintr-un alt stat membru UE.

Nu se aplica scutirea TVA, astfel ca factura se va intocmi cu TVA din statul strain. Vom vedea care sunt obligatiile declarative din Romania si daca se poate recupera TVA-ul din statul strain.

Solutia consultantului:
Pentru stabilirea unui tratament fiscal corect, ar fi fost util daca ati fi precizat modul de achizitionare a produselor respective: achizitie efectuata de la un magazin cu amanuntul situat pe teritoriul Frantei sau achizitie intracomunitara de bunuri asa cum este definita prin art. 130^1, alin. (1).

Astfel, achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".

In situatia in care bunurile au fost achizitionate de la un magazin din Franta, operatiunea este neimpozabila in Romania, deoarece a fost taxata, corect, in Franta de catre vanzatorul bunurilor. Deci, pentru operatiunea respectiva, cumparatorul din Romania nu trebuie sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Valoarea bunurilor astfel cumparate se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 din denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile" la o valoare calculata prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre vanzatorul extern, fara a se raporta si prin declaratia cod 390 VIES. Pentru suma TVA achitata, inscrisa in factura emisa de partenerul din Franta, aveti posibilitatea fie sa solicitati autoritatii fiscale din Franta restituirea sumei TVA achitate in Franta, fie sa inregistrati suma TVA achitata pe cheltuieli conform prevederilor articolului 21 din Codul fiscal si a punctului 23 litera g) din normele de aplicare ale articolului 21: " 23. In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele:

g) cheltuielile cu TVA platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile.";.
Pentru aceasta achizitie, cumparatorul din Romania nu este obligat sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari asa cum este obligat in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri.

Daca bunurile expediate de catre furnizor au fost facturate cu TVA, este posibil ca partenerul extern sa fi identificat in sistemul VIES un cod invalid de TVA comunicat de catre cumparatorul din Romania.

Aceasta situatie este posibila daca beneficiarul din Romania nu se inscrie in R.O.I., aspect care rezulta si din Circulara M.F.P. nr. 81544 din data de 11.10.2010.

O persoana impozabila care nu este inregistrata in REGISTRUL OPERATORILOR INTRACOMUNITARI, figureaza in VIES cu un cod invalid de TVA. Din acest motiv, este posibil ca furnizorul din alt stat membru sa nu aplice scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri care urmeaza a fi efectuata catre Romania. In acest caz, furnizorul emite o factura cu TVA colectata la cota TVA aplicabila pe teritoriul statului membru in care a inceput transportul bunurilor livrate intracomunitar. Desi furnizorul a taxat operatiunea in Franta, cumparatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in baza art. 153 din Codul fiscal este obligat:

- sa aplice regimul de taxare inversa. Baza de impozitare a TVA pentru aplicarea acestui regim este formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor/prestator care cuprinde si TVA colectata in statul membru din care bunurile sunt livrate sau serviciile sunt prestate.
- sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent:
- declaratia recapitulativa cod 390;
- decontul de TVA cod 300 prin care raporteaza suma TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii bunuri cu TVA de pe teritoriul comunitar. Care va fi tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016