Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii de la un prestator din stat tert. Ce tratament privind TVA-ul si impozitul se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: impozit pe venituri, perosane juridice nerezidente, prestator, beneficiar, sume, tva, obligatii, impozit

Pentru achizitii servicii electronice de la un prestator stabilit pe teritoriul unui stat tert, urmeaza sa stabilim ce tratament fiscal TVA si impozit pe venituri persoane juridice nerezidente se aplica. De asemenea, vom vedea si care este tratamentul contabil in cazul in care se inregistreaza factura cu taxare inversa.


Din punctul de vedere al TVA, operatiunea respectiva reprezinta pentru firma din Romania  o achizitie de servicii electronice de la un partener stabilit pe teritoriul unui stat tert pentru care se datoreaza TVA prin aplicarea regimului de taxare inversa deoarece sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform acestei reguli, serviciul se impoziteaza la locul unde este stabilit beneficiarul, persoana impozabila care utilizeaza serviciul respectiv. Prin aceasta regula de taxare se prevede ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel  principiul destinatiei serviciului. Prevederile  articolului  133 alineatul 2 din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile articolului 44 din Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008  de modificare a Directivei CEE nr.  112 din 2006 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor conform caruia   "Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice."

Furnizarea de imagini, de texte si de informatii, dar  si punerea la dispozitie de baze de date reprezinta  servicii  furnizate pe cale electronica asa cum  sunt  reglementate  prin Codul fiscal
la  art. 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii"  pct. 26   "servicii furnizate pe cale electronica sunt: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment.

             Astfel, in situatia prezentata, consider ca societatea din Romania preia dintr-o  platforma online informatii legate de  managementul performantei, la nivel strategic, operational si individual  necesare pentru  luarea unor decizii corecte pentru activitatea societatii din Romania.  Practic, vizitatorii  unui astfel de site  pot accesa informatii diverse cuprinse in diverse articole recomandate,  carti despre managementul performantei, colectiile de intrebari frecvente sau  pot utiliza link-uri utile. Toate aceste informatii puse la dispozitie de catre prestator pe baza de abonament,  pot fi incadrate la achizitie de servicii electronice.

Aceste servicii sunt  impozabile in Romania, obligat la plata TVA fiind  beneficiarul din Romania, in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal" (2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 133 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei".

Impozitarea serviciului se efectueaza prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 care se evidentiaza d.p.d.v. fiscal atat in jurnalul pentru cumparari cat si in jurnalul pentru vanzari .   Taxarea se efectueaza prin aplicarea cotei standard de 24% asupra unei baze de impozitare a TVA determintata prin aplicarea cursului valutar B.N.R. in vigoare la data facturii emisa de catre prestatorul din S.U.A.
 
           Serviciul astfel impozitat se raporteaza prin decontul de TVA cod 300  la urmatoarele randuri:

    la randul 7   denumit   "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6,       si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din  Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), ", dar fara  preluarea sumei la randul 7.1  denumit  "Achizitii de servicii intracomunitare  pentru care  beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" deoarece prestatorul este stabilit intr-un stat tert;

      Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427 "TVA colectata"  care corespunde cu  operatiunea evidentiata in jurnalul pentru vanzari;

    randul 20 cu preluarea, dar fara preluarea sumei la  randul 20.1.


     Suma TVA    se preia din rulajul debitor  al contului 4426 "TVA deductibila"  care corespunde cu operatiunea evidentiata in jurnalul pentru cumparari.
        In situatia in care prin abonamentul respectiv, beneficiarul  nu este obligat la plata drepturilor de autor, serviciile respective nu sunt impozabile in Romania prin retinerea la sursa a impozitului pe venituri persoane juridice nerezidente deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 115 alin. (1), nici la lit. d) " Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, redevente de la un rezident"  , dar nici la lit. k) "venituri din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate...".

            Astfel, accesarea unui site cu scopul   utilizarii informatiilor  nu presupune plata de catre utilizator a unei redevente asa cum este definita la art. 7 pct. 28, lit. a) si lit. b) din Codul fiscal
"…orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:

    a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;……. In plus, redeventa cuprinde orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru dreptul de a inregistra sau transmite sub orice forma spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activitati similare;" detaliata la pct. 2 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol "Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.". Altfel spus, daca serviciul achizitionat consta in permiterea accesului de a descarca  informatii si  imagini diverse, dar fara a avea obligatia de a plati un drept de folosinta (redeventa)   pentru fiecare informatie/imagine descarcata, operatiunea nu reprezinta in fapt o redeventa. In acest context, am in vedere prevederile pct. 2 alin. (8) din normele de aplicare ale art. 7 din Codul fiscal "(8) a) In cazul unei tranzactii care permite unei persoane sa descarce electronic imagini, sunete sau texte, suma care trebuie platita nu este redeventa daca folosirea acestor materiale se limiteaza la drepturile necesare pentru a permite descarcarea, stocarea si exploatarea computerului, retelei sau a altui echipament de stocare, operare sau afisare a utilizatorului. In caz contrar, suma care trebuie platita pentru transferul dreptului de a reproduce si a face public un produs digital este o redeventa.

  b) tranzactiile ce permit clientului sa descarce electronic produse digitale pot duce la folosirea dreptului de autor de catre client, deoarece un drept de a efectua una sau mai multe copii ale continutului digital este acordat prin contract. Atunci cand compensatia este esential platita pentru altceva decat pentru folosirea, sau pentru dreptul de a folosi drepturile de autor, cum ar fi pentru dobandirea altor tipuri de drepturi contractuale, date sau servicii, si folosirea dreptului de autor este limitata la drepturile necesare pentru a putea descarca, stoca si opera pe computerul, reteaua sau alte medii de stocare, rulare sau proiectare ale clientului, aceasta folosire a dreptului de autor nu trebuie sa influenteze analiza caracterului platii atunci cand se urmareste aplicarea definitiei "redeventei".

    c) se considera redeventa situatia tranzactiilor in care plata este facuta in scopul acordarii dreptului de folosinta a dreptului de autor asupra unui produs digital ce este descarcat electronic. Aceasta ar fi situatia, unei edituri care plateste pentru a obtine dreptul de a reproduce o fotografie protejata de drept de autor pe care o va descarca electronic in scopul includerii ei pe coperta unei carti pe care o editeaza. In aceasta tranzactie, motivatia esentiala a platii este achizitionarea dreptului de a folosi dreptul de autor asupra produsului digital, adica a dreptului de a reproduce si distribui fotografia, si nu simpla achizitie a continutului digital.". Am redat integral textul de lege pentru a evita interpretarile de ordin subiectiv, dar in primul rand pentru  a sublinia faptul ca aplicarea unui tratament fiscal corect in ceea ce priveste impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente  este conditionata de obiectul contractului (comenzii) in sensul ca:

    se retine impozit pe redeventa daca are loc achizitia unui drept de  autor pentru fiecare imagine descarcata;
    nu se retine impozit, daca are loc doar o simpla descarcare de imagini, fara obligatia de a plati drepturi de autor.

 
Astfel, daca pentru imaginile respective beneficiarul din Romania nu este obligat prin contract sa  achite un drept de autor, suma datorata partenerului extern conform facturii emise nu se supune retinerii la sursa a impozitului pe venit deoarece nu se incadreaza in prevederile art. 115 alin. (1) lit. d) si lit. k).
 
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii de la un prestator din stat tert. Ce tratament privind TVA-ul si impozitul se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016