Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de mijloace de transport. Documente fiscale stabilite prin Ordinul ANAF nr. 1.128 din 2009

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Iun. 2011
Tags: tva, anaf, achizitii intracomunitare

Dorim sa reamintim contribuabililor care realizeaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport ca, prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.128/2009, a fost aprobata procedura de eliberare a ...

Dorim sa reamintim contribuabililor care realizeaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport ca, prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1.128/2009, a fost aprobata procedura de eliberare a "Certificatului privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi" si a "Certificatului, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania". In continuare va oferim in sinteza cele 2 proceduri.

Certificatul privind atestarea platii TVA in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi

Luand in considerare ca, potrivit art. 126 alin. (3) din Codul Fiscal, achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, efectuate de orice persoana sunt, din punct de vedere al TVA, operatiuni impozabile in Romania, TVA se datoreaza si se plateste in Romania.

Certificatul privind atestarea platii TVA se utilizeaza in vederea atestarii platii TVA de catre persoanele care au efectuat achizitii de mijloace de transport noi din statele membre ale UE (achizitii intracomunitare), in scopul inmatricularii lor in Romania.

Certificatul se elibereaza de catre organele fiscale competente persoanelor care nu sunt inregistrate si care nu trebuie sa se inregistreze conform art. 153 din Codul Fiscal.

Important! Certificatul privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi, nu se elibereaza pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport efectuate de persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 153 din CF.

De asemenea, certificatul nu se elibereaza pentru mijloacele de transport importate din afara UE sau achizitionate din Romania.

Solicitantii ce efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi trebuie sa depuna la organul fiscal competent un decont special de TVA - formular 301 - conform art. 156 indice 3 din Codul Fiscal.

Formularul 301 trebuie depus la organul fiscal competent inainte de inmatricularea in Romania a mijlocului de transport nou, si nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Persoana care efectueaza achizitia de mijloace de transport noi trebuie sa achite TVA in Romania pana la data la care are obligatia depunerii decontului special de TVA.

Organul fiscal competent: organul fiscal in a carui raza teritoriala solicitantul isi are domiciliul fiscal sau in a carui evidenta acesta este inregistrat ca platitor de taxe si impozite.

Pentru eliberarea formularului „Certificat privind atestarea platii TVA, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi” solicitantul trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere care va cuprinde datele de identificare ale solicitantului, inclusiv codul numeric personal sau codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii. Cererea poate fi depusa prin posta sau direct la compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale.

Certificatul se elibereaza in maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, sau pe loc daca solicitantul anexeaza la cerere cel de-al doilea exemplar al „Decontului special de TVA”, precum si documentul doveditor al platii TVA, in original si copie.

Documentele in original se restituie solicitantului, dupa verificarea conformitatii si inscrierea vizei „conform cu exemplarul 2 al decontului special”, respectiv „conform cu originalul documentului de plata” pe copiile care raman la organul fiscal.

Atentie! Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport ce au fost livrate cu mai mult de 6 luni inainte de data primei inmatriculari si care prezinta organului fiscal competent o dovada din care sa rezulte ca, la data livrarii mijlocului de transport, acesta efectuase deplasari care depasesc 6.000 km, nu datoreaza TVA in Romania si nu are obligatia depunerii „Decontului special de TVA”. Toate documentele depuse la organul fiscal competent intocmite intr-o limba straina trebuie sa fie insotite de traducerile in limba romana, certificate de traducatori autorizati.

Mijloace de transport noi, in sensul art. 125 indice 1 alin. (3) din Codul Fiscal, se refera la:

- vehiculele terestre cu motor a caror capacitate depaseste 48 cmc sau a caror putere depaseste 7,2 kw, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 6 luni inainte de data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;

- navele care depasesc 7,5 m lungime cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni inainte de data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore, cu exceptia navelor maritime folosite pentru navigatie in apele internationale si care transporta calatori cu plata ori pentru desfasurarea de activitati comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operatiuni de salvare sau asistenta in larg ori pentru pescuitul de coasta

- aeronavele a caror masa la decolare depaseste 1.550 kg cu conditia sa nu fi fost livrate cu mai mult de 3 luni inainte de data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore cu exceptia aeronavelor folosite pe liniile aeriene care opereaza cu plata, in principal, pe rute internationale.

Eliberarea certificatului in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport pentru care nu se datoreaza TVA in Romania

Pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi, in vederea inmatricularii, organele fiscale competente vor elibera un certificat din care sa rezulte ca nu se datoreaza TVA in Romania.

Pentru eliberarea formularului „Certificat”, din care rezulta ca nu se datoreaza TVA in Romania pentru achizitiile de mijloace de transport care nu sunt noi, solicitantii trebuie sa depuna la organul fiscal competent o cerere, prin posta sau direct la compartimentul de specialitate.

Cererea va fi insotita de documentul de achizitie din statul membru al mijlocului de transport, inclusiv documentul din care sa rezulte data primei inmatriculari, si, dupa caz, de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte numarul de kilometri efectuati de mijlocul de transport pana la data la care i-a fost livrat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de mijloace de transport. Documente fiscale stabilite prin Ordinul ANAF nr. 1.128 din 2009":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016