Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Admiratie si teama in Occident fata de economia Chinei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Nov. 2009
Tags: china

Cresterea PIB cu 8%, a productiei industriale cu 10%, rezerve internationale de 2.130 miliarde de dolari. Evolutia Chinei nu pare sa cunoasca obstacole. Si totusi...Publicarea, luna trecuta, a ...

Cresterea PIB cu 8%, a productiei industriale cu 10%, rezerve internationale de 2.130 miliarde de dolari. Evolutia Chinei nu pare sa cunoasca obstacole. Si totusi...

Publicarea, luna trecuta, a rezultatelor financiare la noua luni a constituit pentru Occident un nou pretext de a-si exprima, pe de o parte, admiratia, pe de alta, teama in fata economiei chineze. Pe buna dreptate, de altfel: cu exceptia exporturilor, care inregistreaza o scadere de 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut, toti indicatorii sunt in crestere.

Cu toate acestea, imediat dupa anuntarea datelor de catre Institutul de statistica de la Beijing, vicepresedintele Xi Jinping a declarat ca revenirea economiei nu are inca baze solide, motiv pentru care trebuie continuata aplicarea de masuri de stimulare fiscala si de relaxare a politicii monetare.

Facea, astfel, referire la faptul ca cifrele anuntate se datoreaza decisiv implementarii programului guvernamental de relansare, care prevede injectarea in economie a nu mai putin de 400 de miliarde de euro pe o perioada de doi ani. Planul are in vedere investitii masive in infrastructura, dar si incurajarea consumului domestic si reducerea la minimum a efectelor prabusirii exporturilor.

Apoi, analistii din toata lumea subliniaza ca situatia Chinei nu poate fi comparata cu cea in care se gasesc statele occidentale. Pe de o parte, evident, este vorba de un stat care intra pana de curand in categoria „in curs de dezvoltare“ si care este firesc, deci, sa cunoasca un ritm de crestere mult mai alert decat cel al SUA sau al vechilor state membre ale UE.

Intr-o tara in care 130 de miliardari in dolari coabiteaza cu 60 de milioane de oameni al caror venit  anual este de sub 125 de dolari – cifra conforma cu statisticile oficiale, adesea puse la indoiala de economistii din Vest -, investitiile masive in economie contrasteaza cu atentia data problemelor sociale.

Este adevarat, anul acesta a fost pus in miscare primul program national de sanatate convingator, in care vor fi varsate 85 de miliarde de euro, pe o perioada de trei ani. Insa, potrivit lui Qu Hongbin, analist in cadrul grupului bancar HSBC, pentru a produce cu adevarat schimbari in acest sector, guvernul ar trebui sa aloce macar dublul acestei sume.

Pana la structurarea unui program coerent de ridicare a nivelului de trai, prioritatea Chinei va ramane sectorul investitiilor straine. In momentul de fata, CIC, agentia chineza de investitii straine, dispune de nu mai putin de 300 de miliarde de dolari pentru achizitii in afara granitelor.

De altfel, in 2008, investitiile straine ale Chinei s-au dublat fata de anul anterior, ajungand la 50 de miliarde de dolari. Totusi, spre comparatie, Statele Unite au alocat aceluiasi scop 318 miliarde de dolari. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta new-yorkeza Rhodium Group pentru revista Fortune, „cresterea investitiilor straine reprezinta singura sansa a Chinei de a juca un rol cu adevarat important in economia globala.



Companiile chineze nu ar trebui sa fabrice adidasi pentru Nike, jucarii pentru Mattel si piese auto pentru Magna. Ele trebuie sa devina Nike, Mattel si Magna“.

Primul client al lumii la materii prime

Ce asteptari au statele occidentale din partea Chinei? Majoritatea se uita la urmasii lui Mao ca la o institutie de credit care sa se dovedeasca ingaduitoare in viitorul apropiat; apoi, in urmatoarea perioada, mai mult decat pana acum, se vor lupta pentru a obtine o pozitie privilegiata de furnizor de bunuri  pentru cea mai mare piata  din lume.

Va mai trece, insa, o buna bucata de timp pana cand li se va implini acest deziderat. De altfel, ce i se poate vinde Chinei in momentul de fata? De la produse alimentare la textile si chiar masini, tot ce exista pe pietele occidentale a fost deja copiat fidel si pus in vanzare la preturi mult mai mici.

Singurul segment care s-a dovedit atragator pentru Pekin este cel al materiilor prime, in care a facut deja, de altfel, cateva achizitii majore: in august 2005, China National Petroleum Corporation a platit 4,2 miliarde de dolari pentru preluarea integrala a  companiei canadiene PetroKazakhstan (numele se datoreaza plasarii celei mai mari parti din rezervele petroliere ale grupului in fostul stat sovietic).

Anul trecut, China Petrochemical Corporation, din care face parte cea mai mare rafinarie asiatica, Sinopec, a cumparat cu doua miliarde de dolari compania canadiana Tanganyica Oil. Tot in 2008, China a cumparat terenuri bogate in minereuri direct de la guvernele mai multor state africane, in urma unor tranzactii de ordinul sutelor de milioane de dolari. Iar la finalul lunii septembrie, Fondul suveran al Chinei si-a adjudecat o participatie de 11% din KazMunaiGaz Exploration Production, contra sumei de 949 de milioane de dolari.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Admiratie si teama in Occident fata de economia Chinei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016