Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea bugetului reprezinta doar inceputul reformelor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Nov. 2010
Tags: crestere economica, economie, economia

"Reforme" este cuvantul folosit cel mai frecvent in cadrul unui seminar de trei zile organizat de BNR si Asociatia Romana a Bancilor pentru jurnalistii din domeniul economic, la sfarsitul saptamanii ...

"Reforme" este cuvantul folosit cel mai frecvent in cadrul unui seminar de trei zile organizat de BNR si Asociatia Romana a Bancilor pentru jurnalistii din domeniul economic, la sfarsitul saptamanii trecute.

Riscand un al treilea an consecutiv de scadere economica in 2011, Romania lucreaza inca la ajustarea deficitelor - atat din sectorul bugetar, cat si de cont curent - insa masurile pentru cresterea competitivitatii economiei au fost firave.

Din perspectiva Bancii Nationale, mingea este acum in curtea Guvernului, contributia politicii monetare limitandu-se acum la mentinerea stabilitatii cursului si a unui sector bancar functionabil. Guvernatorul Mugur Isarescu a facut, intr-o prezentare de trei ore tinuta in fata a circa 30 de jurnalisti, o analiza a situatiei economiei, iar principala problema identificata a fost incapacitatea statului de a-si plati datoriile la timp.

"Arieratele sunt una dintre explicatiile pentru care exista si recesiune si inflatie mare. Oricum, sunt o problema majora a Romaniei pentru ca sunt, nu ca o molima, dar ca o boala contagioasa. Se transmite si denatureaza fondul economiei de piata, care este disciplina monetara, fiscala, platile la timp. Creeaza un lant de intarzieri care pot sa fie si mai rele decat deficitele mari", a spus Isarescu. Este al zecelea an in care guvernatorul incheie cu prezentarea sa seminarul EU-Cofile (European Union - Corporate Financ and Banking Lectures), organizat de BNR in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, cu scopul de a crea un cadru special de dezbateri intre oficiali ai BNR sau guvernamentali si jurnalisti.
In ultimii noua ani a fost organizat la Casa de Odihna a BNR de la Cumpatu, langa Sinaia, o vila amplasata retras si dedicata exclusiv personalului BNR sau invitatilor bancii centrale.
Isarescu a evitat de data aceasta sa vorbeasca despre perspectivele revenirii pe crestere a economiei, preferand doar sa remarce ca iesirea dintr-o perioada cu politica fiscala prociclica este foarte greoaie.

"2011 va fi un an interesant" este singurul pariu pe care Isarescu mai indrazneste sa il faca, dupa ce in ultimii doi ani a fost nevoit sa admita ca optimismul sau nu a fost justificat. La intalnirea de la Sinaia din 2008 guvernatorul considera ca Romania are toate motivele sa scape neatinsa de criza pornita din Statele Unite ale Americii si care deja inghitise la acel moment Europa de Vest, iar in 2009 vorbea de o recesiune in "V", adica cu o revenire rapida a economiei. Acum, Isarescu spune ca nu a anticipat cat de dificila se dovedeste acum ajustarea bugetara si considera ca a fost chiar "naiv" cand a presupus ca autoritatile vor grabi absorbtia fondurilor europene.
Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului, a precizat in cadrul seminarului ca Romania are un potential de crestere economica de sub 1% pe termen scurt, in conditiile in care a pierdut forta de munca, productivitate si capitaluri.

"Daca reluarea cresterii economice (peste nivelul potential de 1% - n. red.) se va face cu intrari mari de capitaluri, vom avea presiuni inflationiste si probleme de cont curent. Daca se va face fara intrari mari de capitaluri, vor fi doar presiuni inflationiste. De aceea Romania are nevoie de reforme structurale care sa ii asigure competitivitatea. Avem nevoie de bani, dar si de reforme, nu doar fiscale", a spus Croitoru.

Economistul-sef al BNR Valentin Lazea a aratat ca Romania trebuie sa absoarba in continuare bani din afara pentru a se dezvolta, insa statutul de membru al Uniunii Europene nu mai reprezinta un avantaj in atragerea de investitii. El a citat un studiu al FMI privind factorii care influenteaza decizia investitorilor straini, printre care cei mai importanti sunt adancimea pietei financiare, calitatea infrastructurii, flexibilitatea pietei muncii si sistemul juridic.



"La toti cei patru factori institutionali noi avem mari probleme. Reforma in Romania nu se limiteaza doar la salarii si pensii, lucrurile grele de care trebuie sa ne apucam sunt cei patru factori. Asta este agenda Romaniei in urmatorii 20 de ani", a spus Lazea in cadrul seminarului.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea bugetului reprezinta doar inceputul reformelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016