Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea dreptului de deducere la schimbarea destinatiei autoturismului. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: ajustare tva, ajustarea dreptului de deducere, schimbare destinatie autoturism, deducere tva

In analiza de mai jos, avem ca exemplu societatea care detine un autoturism cu MMTA < 3,5 tone si < 9 locuri de pasageri achizitionat in luna iulie 2006, durata normata de amortizare 4 ani. Autoturismul a fost utilizat in regim de deductibilitate 100% pana in luna mai 2016 (s-au intocmit foi de parcurs conform prevederilor legale). Incepand cu data de 01.06.2016 societatea decide folosirea autoturismului in regim de deductibilitate limitata 50% (nu se mai fac nici foi de parcurs).

Vom vedea daca societatea trebuie sa faca ajustarea TVA-ului dedus pentru acest autoturism pana la data de 01.06.2016 si daca, in general, in cazul in care regimul de deductibilitate se modifica din 100% in 50% trebuie facuta vreo ajustare a TVA dedus pana la data schimbarii. Totodata, vom vedea cum se procedeaza in cazul modificarii din regimul de deducere de 50% in cel de 100%.

In situatia prezentata, consider ca ajustarea sumei TVA deduse integral pentru autoturismul achizitionat in anul 2006  nu mai poate fi efectuata la aceasta data deoarece autoturismul este amortizat integral. Avand in vedere ca perioada de amortizare este de 4 ani, autoturismul respectiv nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital. In acest caz, daca autoturismul s-ar fi aflat in perioada de amortizare, ajustarea s-ar fi efectuat conform prevederilor art. 304 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal la valoarea neamortizata a autoturismului, limitand dreptul de deducere cu 50%.  

Prin Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal aplicabil pana la data de 1 ianuarie 2016, s-a reglementat in mod expres faptul ca se ajusteaza si suma TVA aferenta bunurilor pentru care se efectueaza limitarea. Astfel, anterior anului 2016, ajustarea in astfel de situatii s-a  efectuat  in conformitate cu prevederile art. 148 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal   "(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:

a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze; " coroborate cu prevederile pct. 53 din normele de aplicare a acestui articol  alin.  (6) lit. c) cu referire la art.  145^1 , echivalent al art. 298 din Legea nr. 277/2015 "In baza art. 148 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa ajusteze, la data modificarii intervenite, taxa deductibila aferenta bunurilor de natura stocurilor, serviciilor neutilizate, ....., activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, in situatia in care persoana impozabila pierde dreptul de deducere a taxei.

Ajustarea reprezinta in aceasta situatie anularea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata deduse initial si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea. Persoana impozabila realizeaza aceste ajustari ca urmare a unor situatii cum ar fi: .... c) alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si ulterior alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere. Se includ in aceasta categorie si vehiculele pentru care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art. 145^1, in situatia in care are loc o modificare de destinatie, respectiv sunt utilizate pentru activitati care impun limitarea dreptului de deducere la 50%, conform art. 145^1 din Codul fiscal; ".

Astfel, ca regula generala aplicabila si in anul 2016, chiar in lipsa unor prevederi legale exprese, consider ca ajustarea pozitiva (in beneficiul persoanei impozabile) sau ajustarea negativa (in beneficiul bugetului de stat) poate fi efectuata in cadrul perioadei de ajustare a autoturismului. In acest caz, suma TVA deductibila, dedusa, in cazul unui  bun care nu este de capital, se ajusteaza la valoarea neamortizata a mijlcolui fix conform prevederilor 304 din Codul fiscal si pct. 78 din normele de aplicare. In cazul bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 305 din Codul fiscal si pct. 79 din norme in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani.

Deci, in opinia mea, ajustarea poate fi pozitiva sau negativa si poate fi efectuata ori de cate ori se  schimba destinatia autoturismului, in cadrul perioadei de amortizare sau in cadrul perioadei de ajustare.  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea dreptului de deducere la schimbarea destinatiei autoturismului. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016