Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea TVA deductibila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iul. 2008

Ajustarea taxei deductibileIn cuprinsul articolelor 148 si 149 din Codul fiscal, se reglementeaza ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si de bunuri, altele decat bunurile de ...

Ajustarea taxei deductibile

In cuprinsul articolelor 148 si 149 din Codul fiscal, se reglementeaza ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si de bunuri, altele decat bunurile de capital, precum si ajustarea taxei deductibile pentru bunurile de capital.


 

1. Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si de bunuri, altele decat bunurile de capital

 

Deducerea initiala a taxei pe valoarea adaugata se ajusteaza in conditiile in care:

  • regulile privind livrarea sau prestarea catre sine nu sunt aplicabile;
  • apar diferente intre suma taxei deduse si suma la a carei deducere o persoana impozabila ar fi avut dreptul, in cazuri precum:

-modificarile legislative, modificarea obiectului de activitate, transformarea anumitor operatiuni fara drept de deducere, desfasurate de catre persoana impozabila, in operatiuni care dau drept de deducere;

-persoana impozabila care aplica regimul special de scutire s-a inregistrat in scopuri de TVA in vederea aplicarii „regimului normal“ de taxare;

-persoana impozabila a alocat unele bunuri sau servicii operatiunilor ce nu dau drept de deducere si, ulterior, acestea au fost destinate realizarii de operatiuni care dau drept de deducere si invers;

  • dupa depunerea decontului de taxa apar elemente ce modifica determinarea sumei deductibile. Conform dispozitiilor Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cazurile practice care se supun acestei prevederi sunt:

-cazurile in care se ajusteaza baza de impozitare;

-cazurile in care pro-rata definitiva, calculata la sfarsitul anului, difera de pro-rata provizorie utilizata in cursul anului;

-cazul in care persoana impozabila in mod eronat a dedus o suma de taxa mai mare sau mai mica decat suma la a carei deducere avea dreptul.

2. Ajustarea taxei deductibile pentru bunurile de capital

Bunurile de capital reprezinta orice activ corporal fix detinut pentru a fi utilizat in productia sau in livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoarea mai mare decat limita de 1.500 de lei. Limita este stabilita prin art. 6 din Hotararea Guvernului nr. 1.553/2003 (publicata in Monitorul Oficial nr. 21 din 12 ianuarie 2004) privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

Ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital reprezinta o operatiune ce se supune aceluiasi principiu ce guverneaza ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor ce nu sunt bunuri de capital, respectiv aparitia unor diferente intre taxa dedusa propriu-zis si suma taxei la care persoana impozabila ar fi avut drept de deducere.

Perioada supusa ajustarii bunurilor de capital difera dupa cum acestea sunt bunuri imobile, caz in care perioada este de 20 de ani, sau mobile, caz in care perioada este de 5 ani.

Operatiunea de ajustare a taxei deductibile intervine in urmatoarele cazuri:

  • Bunul de capital este folosit de catre persoana impozabila integral sau partial, pentru alte scopuri decat activitatile economice; este folosit pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei sau pentru realizarea de opera tiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o

In aceasta situatie, ajustarea se realizeaza pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare. In cazul in care bunul de capital se utilizeaza integral in alte scopuri decat activitatile economice sau pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei, ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, fiind inclus anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.

  • Apar modificari ale elementelor folosite la calculul taxei deduse.

Si in acest caz, ajustarea se realizeaza pentru fiecare an in care apar modificari ale elementelor taxei deduse.

  • Un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila. In cazul unei livrari de bunuri, valoarea suplimentara a taxei de dedus se limiteaza la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.

Pentru prezenta situatie, ajustarea se efectueaza o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii. Valoarea ajustarii se determina prin aplicarea unei cincimi sau, dupa caz, a unei douazecimi pe an, din valoarea taxei nededuse pana la momentul ajustarii.

  • In situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, cu exceptia cazurilor in care se dovedeste ca respectivul bun de capital a facut obiectul unei livrari sau al unei livrari catre sine pentru care taxa este deductibila.

 


Regula enuntata mai sus este aplicabila si in acest caz, singura diferenta fiind aceea ca cincimea sau douazecimea

 

Calculul perioadei de ajustare se face astfel:

  • pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate la data
  • aderarii, de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate;
  • pentru bunurile care fac obiectul inchirierii, leasingului, conce- sionarii sau al oricarei alte metode de punere la dispozitia unei persoane si care sunt construite, de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt folosite prima data. In acest caz, ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, in cazul in care anul primei utilizari este anul aderarii sau un alt an ulterior anului aderarii;
  • pentru aceleasi bunuri prevazute mai sus, dar care sunt achizi tionate, de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate. Si in acest caz, ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator s-au indeplinit in anul aderarii sau intr-un an ulterior anului aderarii;
  • pentru transformarile sau modernizarile aceleiasi categorii a bunurilor de capital, a caror valoare este de cel putin 20% din valoarea totala a bunurilor imobile transformate sau modernizate, de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt folosite pentru prima data dupa transformare sau modernizare. Ajustarea in aceasta situatie se efectueaza pentru suma taxei deductibile aferente transformarii sau modernizarii, inclusiv pentru suma taxei deductibile aferente respectivei transformari sau modernizari, platita ori datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari dupa transformare sau modernizare este anul aderarii sau un an ulterior aderarii.

Ajustarea taxei pentru imobile achizitionate inainte de data aderarii

 

 

Conform art. 161 din Codul fiscal, TVA achitata pentru constructia, achizitia, transformarea sau modernizarea de bunuri imobile, operatiuni effectuate inainte de data aderarii, pentru care persoana impozabila si-a exercitat dreptul de deducere integral sau partial, se ajusteaza daca bunurile imobile sunt utilizate la sau dupa data aderarii in operatiunile scutite prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) si f) din Codul fiscal.

 

 

Conform art. 83 din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, perioada de ajustare este de 5 ani , pentru constructia, achizit ia, transformarea sau modernizarea de bunuri imobile effectuate inainte de data aderarii.

 

 

Sunt avute in vedere acele transformari sau modernizari efectuate inainte de data aderarii si care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a partii acestuia, exclusiv valoarea terenului, rezultata dupa operatiunile de transformare sau modernizare.

 

 

Ajustarea taxei pentru imobile achizitionate dupa data aderarii

 

 

Dupa data aderarii sunt aplicabile doar dispozitiile art. 149, in sensul ca ajustarea se va aplica oricarei achizitii de bunuri imobile construite, transformate sau modernizate dupa data aderarii daca persoana impozabila a avut dreptul de deducere integral sau partial al taxei.

 

 

 

Pentru bunurile achizitionate, transformate sau modernizate dupa data aderarii, perioada de ajustare este de 20 de ani. Si in acest caz vor fi avute in vedere doar transformarile sau modernizarile care depasesc 20% din valoarea imobilului inregistrata in evidenta contabila la data achizitiei.

 

 

In situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta, situatie reglementata prin art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, ajustarea taxei deduse initial se efectueaza o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii. Perioada de ajustare este de pana la o cincime sau, dupa caz, o douazecime pe an din valoarea taxei deduse initial, fiind operata in decontul TVA afferent perioadei fiscale in care bunurile de capital isi inceteaza existenta.

 

 

Casarea unui bun de capital inainte de expirarea duratei normale de functionare a acestuia nu este considerate livrare catre sine, dar se aplica prevederile referitoare la ajustare, daca bunul isi inceteaza existenta, in cadrul perioadei de ajustare. Aceleasi prevederi se aplica si in cazul casarii unui bun de capital dupa expirarea duratei normale de functionare, dar in cursul perioadei de ajustare.

 

 

Exemplul nr. 1:

 

 

O persoana impozabila cumpara o cladire pentru activitatea sa economica la data de 23 iulie 2007. La 1 august 2009, aceasta persoana se decide sa isi utilizeze cladirea integral in scop de locuinta sau pentru operatiuni scutite fara drept de deducere. Perioada de ajustare este de 20 de ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2007 si pana in anul 2026 inclusiv. Ajustarea trebuie sa se efectueze o singura data pe perioada ramasa (2009-2026) si persoana respectiva trebuie sa restituie 18 douazecimi din TVA dedusa initial.

 

 

 

Daca ulterior cladirea va fi din nou utilizata pentru operatiuni cu drept de deducere, se va realiza ajustarea o singura data pentru perioada ramasa, in favoarea persoanei impozabile, conform art. 149 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. Numarul ajustarilor poate fi nelimitat, acesta depinzand de modificarea destinatiei bunului respectiv in perioada de ajustare, respectiv pentru operatiuni care dau sau nu drept de deducere.

 

 

Exemplul nr. 2:

 

 

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal detine un hotel care a fost cumparat in anul 2007 si a dedus TVA de 6 milioane lei pentru cumpararea acestui imobil. In anul 2010, la parterul hotelului se amenajeaza un cazinou care ocupa 30% din suprafata cladirii. Activitatea de jocuri de noroc fiind scutita de TVA fara drept de deducere, persoana impozabila trebuie sa ajusteze taxa dedusa initial, proportional cu suprafata ocupata de cazinou. Perioada de ajustare este de 20 de ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2007 si pana la finele anului 2026.

 

Ajustarea trebuie sa se efectueze o singura data, la schimbarea destinatiei unei parti din cladire, astfel:

 

a) pentru 2007, 2008, 2009, persoana impozabila nu ajusteaza taxa dedusa initial, aferenta acestor ani, care reprezinta 300.000 lei x 3 ani = 900.000 lei;

 

b) pentru perioada ramasa 2010 – 2026 = 17 ani, taxa se ajusteaza astfel:

 

– 5.100.000 lei x 30% = 1.530.000 lei – taxa nedeductibila, care se inscrie in decontul de taxa pe valoarea adaugata din perioada fiscala in care apare modificarea de destinatie. In situatia in care partea alocata cazinoului de 30% din cladire se mareste sau se micsoreaza, se fac ajustari suplimentare in plus sau in minus conform aceleiasi proceduri.

 

 

Exemplul nr. 3:

 

 

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal inchiriaza in cursul anului 2007 o cladire care a fost cumparata in cursul aceluiasi an si a dedus TVA de 9 milioane lei aferenta bunului cumparat. In cursul anului 2007, o parte din bunul imobil este inchiriat in regim de scutire conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, respectiv 50% din suprafata bunului imobil.

 

Persoana impozabila a efectuat urmatoarea ajustare in anul 2007: 9.000.000 : 20 = 450.000; 450.000 x 50% = 225.000 lei, taxa de ajustat aferenta anului 2007, care s-a inscris in decontul din decembrie 2007 la rubrica corespunzatoare cu semnul minus.

 

In anul 2008, persoana impozabila trebuie sa efectueze urmatoarea ajustare: 225.000 x 19 = 4.275.000 lei, care se va inscrie in decontul lunii decembrie cu semnul minus.

 

Daca, incepand cu data de 1 ianuarie 2008 si pana in anul 2026 inclusiv, se va modifica suprafata inchiriata in regim de scutire in plus sau in minus, de fiecare data se vor efectua ajustari ale taxei, o singura data in decontul lunii in care a aparut fiecare modificare.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea TVA deductibila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016