Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Alte operatiuni supuse masurilor de simplificare in 2010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Feb. 2010
Tags: masuride simplificare, taxa, tva

Din anul 2010, operatiunile pentru care se aplica masurile de simplificare, prin mecanismul taxare inversa, sunt cele reglementate prin articolul 160 alineatul (2) literele a) si b) din Codul ...

Din anul 2010, operatiunile pentru care se aplica masurile de simplificare, prin mecanismul „taxare inversa“, sunt cele reglementate prin articolul 160 alineatul (2) literele a) si b) din Codul fiscal:

* livrarea de deseuri si materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora, definite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile;
* livrarea demasa lemnoasa simateriale lemnoase, definite prin Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic.

Aplicarea masurilor de simplificare pentru aceste livrari de bunuri este obligatorie daca pentru fiecare operatiune economica realizata se respecta urmatoarele trei
conditii cumulative:

1) operatiunea este realizata in interiorul tarii;
2) furnizorul si cumparatorul sunt persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA;
3) operatiunea realizata este taxabila.

In cadrul unei astfel de operatiuni realizate, responsabilitatea aplicarii masurilor de simplificare revine atat furnizorului, cat si cumparatorului. Prin facturile emise, furnizorii nu colecteaza TVA, dar inscriu mentiunea „taxare inversa“. Aceasta mentiune se inscrie si pe facturile emise pentru avansurile incasate aferente livrarilor de bunuri care urmeaza a fi efectuate.

Pentru bunurile achizitionate prin aplicarea masurilor de simplificare, obligat la plata taxei este beneficiarul. Acesta este motivul pentru care, practic, aplicarea acestui regim de taxare se concretizeaza doar la cumparator prin colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile.

Aceasta procedura este aplicata doar de catre cumparator, in baza formulei contabile 4426 „TVA deductibila“ = 4427 „TVA colectata“, dupa calcularea sumei TVA cu cota standard TVA de 19%, asupra bazei de impozitare inscrise de catre furnizor in factura emisa.

Acest regimde taxare este echivalent cu plata taxei catre furnizor prinmecanismul de „autolichidare a TVA“.

Articol adaugat la 12 februarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Alte operatiuni supuse masurilor de simplificare in 2010 ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016