Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF, Comunicat de Presa: Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92 pe 2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2009
Tags: anaf, 92/2009, amanarea la plata

COMUNICAT DE PRESA Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a ...

COMUNICAT DE PRESA

Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, Agentia Nationala de Administrare Fiscala face urmatoarele precizari:

Prin proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2009, nu se modifica perioada pentru care se acorda amanarea la plata, astfel cum au aparut in presa unele articole, ramanand asa cum a fost formulat textul initial din ordonanta de urgenta, respectiv cel mult 6 luni.

Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri afectat de criza economica si pentru ca statul sa se asigure pentru recuperarea arieratelor dupa o perioada certa de amanare la plata, s-a propus abrogarea conditiei de a nu inregistra obligatii fiscale restante prin aceasta, de altfel s-a urmarit sa nu existe discriminare intre contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale in prezent aplicandu-se un regim unitar tuturor contribuabililor care indeplinesc conditiile prevazute prin acest act normativ.

Totodata, prin proiectul de lege s-au modificat dispozitiile referitoare la garantiile constituite de contribuabili, in sensul ca acestea nu vor mai acoperi sumele amanate la plata precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii la plata, ci vor reprezenta dupa cum urmeaza:

 

a) 20% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata daca amanarea se acorda pe o perioada de pana la 3 luni, inclusiv;

 

b) 40% din suma amanata la plata si dobanzile datorate pe perioada amanarii la plata daca amanarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.

De asemenea, pentru a spori sansele mentinerii amanarii la plata si realizarea scopului ordonantei de urgenta s-a oferit posibilitatea contribuabililor de a achita obligatiile fiscale curente in cel mult 30 de zile de la scadenta, dar nu mai tarziu de 20 decembrie a anului fiscal. Precizam ca, prevederea initiala era mult mai rigida, in sensul ca obliga contribuabilii la plata la scadenta a obligatiilor fiscale curente pentru ca amanarea la plata acordata sa-si mentina valabilitatea.

Mentionam ca, in acelasi scop, s-a reglementat ca, pe perioada amanarii la plata, sa se datoreze dobanzi al caror nivel sa fie de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere fata de nivelul de 0,1% al majorarii de intarziere prevazut initial in ordonanta de urgenta. Suma totala a dobanzilor de 0,05%, comunicata contribuabililor prin decizia de amanare la plata, se achita la sfarsitul perioadei de amanare impreuna cu suma totala a obligatiilor fiscale amanate la plata.

Nerespectarea conditiilor de mentinere a valabilitatii amanarii la plata acordata sau neplata obligatiilor la termenul stabilit in decizia de amanare la plata conduc la recalcularea majorarilor de intarziere cu cota de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

In ceea ce priveste sintagma „amnistie fiscala” folosita in articolele de presa, facem precizarea ca, prin amnistie in sensul celor formulate prin aceste articole, se intelege o masura legislativa care anuleaza obligatiile de plata ale contribuabililor la un moment dat.

Prin amanarea la plata a obligatiilor fiscale nu se inlatura obligatia contribuabilului de a plati datoriile catre buget, ci doar se acorda un nou termen de plata, pana la care administratia fiscala suspenda executarea silita pentru aceste obligatii, insa aceasta va fi reluata in situatia nerespectarii conditiilor de mentinere a valabilitatii amanarilor la plata acordate.

Scopul masurilor legislative adoptate este acela de a oferi contribuabililor posibilitatea reintregirii resurselor financiare in perioada de amanare la plata a obligatiilor fiscale restante si de a asigura incasarea obligatiilor fiscale curente la buget, obligatiile fiscale amanate la plata putand fi, de asemenea, achitate si in cursul perioadei de amanare la plata.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF, Comunicat de Presa: Referitor la noutatile legislative aduse prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92 pe 2009 pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016