Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza consultant. Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: decontul de tva, achizitiile intracomunitare, bunuri, declaratia 390, exigibilitatea taxei

Faptul generator in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri si faptul generator in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri intervin in acelasi moment, respectiv in momentul livrarii de bunuri.


Achizitiile intracomunitare de bunuri se inscriu in Decontul de TVA si in Declaratia 390 in luna in care intervine exigibilitatea taxei pe valoare adaugata.
In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata intervine la data emiterii facturii.

Daca furnizorul opteaza pentru emiterea facturii anterior livrarii de bunuri pentru livrarea intracomunitara de bunuri scututa de TVA in statul membru din care se efectueaza, exigibilitatea taxei pe valoare adaugata aferente achizitiei intracomunitare la beneficiar intervine la data emiterii facturii.

Si in cazul incasarii de avansuri exigibilitatea TVA intervine la data facturii.
In situatia in care pana in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea beneficiarul nu a primit o factura de la furnizor acesta are obligatia sa emita o autofactura. In acest caz exigibilitatea TVA intervine la data emiterii autofacturii ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Pentru determinarea taxei pe valoare adaugata se utilizeaza cursul de schimb din data emiterii autofacturii. In situatia in care, ulterior emiterii autofacturii, beneficiarul primeste factura de la furnizor, care este emisa la o data anterioara datei autofacturii, acesta are obligatia de a ajusta baza de impozitare in functie de cursul de schimb in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizor.



Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza consultant. Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016