Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza consultantului. Modificarea Codului fiscal in ce priveste TVA-ul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 19 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: codul fiscal, modificari, analiza, declaratiile speciale de tva, radiodifuziune, livrarea de energie

Codul fiscal fost modificat prin OUG 80/2014 publicata in Monitorul Oficial nr. 906 din 12 decembrie 2014. In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata modificarile aduse vizeaza urmatoarele:


- definirea  serviciilor de radiodifuziune și televiziune, pentru a se asigura aplicarea uniforma a noilor reguli privind locul prestarii acestor servicii catre persoane neimpozabile, incepand cu 1 ianuarie 2015. Astfel, incepand cu  01 ianuarie 2015 se aplica Regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune prestate de catre persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar intr-un alt stat membru decat statul membru de consum, introdus prin OUG 8/2014. Prin OUG 80/2014 se definesc serviciile de radiodifuziune si televiziune ca fiind serviciile prevazute la art. 6b alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 in ceea ce priveste locul prestarii serviciilor, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1.042/2013 al Consiliului din 7 octombrie 2013;

- schimbarea monedei (din lei in euro) in care se vor intocmi declaratiile speciale de TVA si in care se va achita suma TVA datorata in statele membre de consum de catre persoanele impozabile care vor aplica regimurile speciale pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune, prestate catre persoane neimpozabile, incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Declaratiile speciale de TVA se vor intocmi in euro. In cazul in care prestarile de servicii se platesc in alte monede se va folosi, la completarea declaratiei, rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi. Persoana impozabila trebuie sa achite suma totala a taxei datorate in statele membre de consum intr-un cont special, in euro, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care are obligatia depunerii declaratiei speciale. Procedura de virare a sumelor cuvenite fiecarui stat membru, pentru serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune desfasurate pe teritoriul lor, de persoana impozabila care aplica regimul special, pentru care Romania este statul membru de inregistrare se stabileste prin normele de aplicare.

- prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala urmeaza sa se stabileasca criterii pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990 care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului. Organele fiscale competente stabilesc, pe baza acestor criterii, daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA. Organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile stabilite. In situatia in care o persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA. Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile, daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

- pentru livrarea de energie electrica se introduc prevederi general aplicabile cu privire la declaratiile pe propria raspundere pe care trebuie sa le depuna comerciantii de energie electrica  in vederea aplicarii taxarii inverse.

Autor: Irina Dumitrescu
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza consultantului. Modificarea Codului fiscal in ce priveste TVA-ul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016