Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza consultantului. Modificari aduse Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: omfp 256/2015, stimulentele fiscale, cercetare-dezvoltare, calculul profitului impozabil

Prin OMFP 256/2015 au fost aduse modificari si completari Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 2.086/4.504/2010, in sensul corelarii acestora cu modificarile aduse art. 19 indice 1 din Codul fiscal -Deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare prin OG 8/2013.


Stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare reprezinta reducerea profitului impozabil de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentara, in proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si prin aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Conform modificarilor aduse, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

    a) sunt cuprinse intr-un proiect, care contine cel putin urmatoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfasurare, domeniul de cercetare, sursele de finantare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, retete si altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie noua/modernizata, serviciu nou/modernizat);
    b) sunt din categoria cercetarii industriale sau a dezvoltarii experimentale."

Pentru definitivarea valorii stimulentelor fiscale la calculul profitului impozabil intr-un an fiscal, contribuabilii pot solicita efectuarea unei certificari/expertize privind indeplinirea conditiilor de acordare a acestora, de catre experti inclusi in Registrul expertilor pe domenii de cercetare-dezvoltare, constituit de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pe baza propunerilor Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare. Constituirea registrului si metodologia de certificare/expertizare se vor stabili prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice

Stimulentele fiscale se acorda contribuabililor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare, definite prin aceste norme, prin mijloace proprii sau in colaborare/asociere/acord, potrivit obiectului lor de activitate, in scopul valorificarii.
Stimulentele fiscale se acorda si contribuabililor care desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare printr-un acord de alocare a acestor activitati in cadrul grupului, in situatia in care si acestia primesc din partea grupului drepturi depline de a folosi rezultatele cercetarii in activitatile lor.

Stimulentele fiscale se acorda pentru activitatile de cercetare-dezvoltare desfasurate atat pe teritoriul national, cat si in statele membre ale Uniunii Europene sau in statele care apartin Spatiului Economic European.

Valorificarea se poate realiza atat in folosul propriu, prin preluarea in activitatea proprie a rezultatelor cercetarii, conform cerintelor activitatii industriale sau comerciale desfasurate de contribuabil, cat si prin vanzarea rezultatelor cercetarii sau exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala rezultate.

In situatia in care o parte din activitatile de cercetare-dezvoltare sunt efectuate de un tert, la comanda, stimulentele fiscale se acorda initiatorului comenzii.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza consultantului. Modificari aduse Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016