Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare cod de TVA. Care sunt declaratiile pe care le depunem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: anulare cod de tva, declaratii, tva, cod fiscal, evidenta fiscala, taxa, decont

Unei societati cu TVA la incasare, plata trimestriala, i se anuleaza codul de TVA la 22 mai a.c. (trim. II). Ce declaratie se va depune dupa aceasta TVA? Va deveni ulterior TVA-ul neexigibil exigibil tot in momentul platii si incasarii? In caz afirmativ, in ce declaratie se declara si ce termen se aplica?


In cazul in care exista TVA neexigibil la facturi de avansuri si se primeste factura finala dupa data de 22.05, ce inregistari se fac  cu privire la TVA?

Societatea are obligatia de a depune ultimul decont de TVA cod 300 pana pe data de 25 iunie 2015 (decontul lunii mai 2015), chiar daca  perioada fiscala de care a beneficiat (in perioada in care a figurat ca platitoare de TVA) a fost trimestrul calendaristic, art. 152 alin.(7) din Codul fiscal.

Asadar si operatiunile aferente lunii aprilie se raporteaza tot pana la date de 25 iunie 2015.

 Prin decontul de TVA aferent lunii mai 2015, societatea comerciala trebuie sa raporteze pe langa livrarile si achizitiile de bunuri si servicii, conform evidentei fiscale organizate pe baza jurnalului pentru vanzari si a jurnalului pentru cumparari  si operatiunile de ajustare a  sumei TVA deduse, in conformitate cu prevederile art. 148 alin. 1 lit. c din  Codul fiscal  coroborat cu prevederile  pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol respectiv prevederile art. 149 alin. 4 lit. a pct. 1  din  Codul fiscal  coroborat cu prevederile pct. 54 din normele de aplicare ale acestui articol in situatia in care aceasta ajustare se refera la bunuri de capital.

Astfel, ajustarea va fi reflectata in ultimul decont de taxa depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

De asemenea, pentru aceiasi perioada, societatea trebuie sa depuna/transmita la organul fiscal competent declaratia informativa cod 394 si cod 390 (daca este cazul).

Suma TVA colectata neexigibila la momentul emiterii care devine exigibila prin incasare dupa iesirea din evidenta platitorilor de TVA, se achita bugetului de stat si se raporteaza prin formularul cod 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal" reglementat prin O.M.F.P. nr. 632/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311). Formularul se descarca gratuit de pe site-ul: www.anaf.ro.

 Declaratia se depune pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei potrivit sistemului TVA la incasare, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Exigibilitatea intervine la data incasarii. Declaratia se depune la organul fiscal competent , fie direct la registratura, fie la posta, prin scrisoare recomandata. Suma declarata trebuie virata bugetului de stat pana la termenul de depunere a declaratiei cod 311.

Referitor la suma TVA deductibila din  facturile primite  anterior datei de iesire din sistemul TVA la incasare, trebuie sa retineti ca societatea pe care o reprezentati poate beneficia de exercitarea dreptului de deducere a TVA,  aspect  reglementat in mod expres la pct. 45 alin. (14) si  (15) in functie de situatia dvs.( daca ati fost scos din evidenta la solicitarea dvs. sau de catre organele fiscale)   din normele de aplicare ale  art. 145 din Codul fiscal  Astfel, pentru recuperarea sumei TVA deductibile, neexigile, devenita exigibila prin  achitarea facturilor primite,  se completeaza, de asemenea,  formularul cod 307  "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" reglementat initial prin O.M.F.P. nr. 640 din  3 mai 2012, modificat recent prin O.M.F.P. nr. 2223 din 22.08.2013.

Pentru suma TVA colectata neexigibila care se regaseste in soldul creditor al contului 4428V este recomandabil sa efectuati  inregistrarea contabila 4428V "TVA neexigibila" = 4482 "Alte datorii fata de bugetul statului" deoarece societatea nu mai este platitoare de TVA si nu mai efectueaza inregistrari prin aceste conturi. Astfel, dupa incasarea facturii de la client,  suma TVA colectata, virata bugetului de stat,  se inregistreaza prin creditul contului 5121 prin formula 4482 = 5121 in baza extrasului de cont ca document justificativ.

In privinta avansurilor cu factura finala primita dupa data de 22.05.2015, se vor storna inregistrarile initiale, presupunand ca ati efectuat la data facturii de avans :

%=401                         
409
4428

Pentru sumele inregistrate in debitul contului 4428 nu se mai exercita deducerea pe masura platilor catre furnizori. TVA de pa factura finala va fi inregistrata in costul de achizitie al  bunurilor respective.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare cod de TVA. Care sunt declaratiile pe care le depunem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016