Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Conditii de solicitare a scoaterii din evidenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: anulare inregistrare, codul fiscal, oug 24/2011, tva

Analizam situatia unei societati non-profit care a realizat in anul 2011 venituri din activitatea economica de 140.000 lei astfel:



-venituri din livrari de bunuri si servicii taxabile 110.000 lei
-venituri din servicii prestate scutite de TVA 30.000 lei.

Vom vedea, astfel, in ce masura se poate solicita scoaterea din evidenta platitorilor de TVA, avand in vedere ca cifra de afaceri realizata la 30.06.2012 (calculata proportional pentru perioada 01.01-30.06.2012 ) este inferioara plafonului de inregistrare in scopuri de TVA.

Raspuns:
Ca si prima observatie, precizam ca prin masura tranzitorie dispusa de art. II alin. (1) lit. f) din OUG 24/2011 privind modificarea Codului fiscal, pentru a beneficia de anularea inregistrarii in scopuri de TVA in anul 2012 , operatorul economic inregistrat in scopuri de TVA indiferent de forma de organizare trebuia sa inregistreze un plafon al cifrei de afaceri in anul 2011 mai mic de 119000 lei.

O a doua observatie consta in analiza activitatilor ce se regasesc in plafonul de scutire. Scutirea de TVA pentru permisele de pescuit sportive sunt reglemenate de art. 141 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al cifrei de afaceri al plafonului de scutire sunt aplicabile prevederile de la art. 152 alin. ( 2) din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:

" Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 125^1 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b)."

Observam ca serviciile pe care le prestati in regim de scutire de TVA nu sunt componenta a plafonului cifrei de afaceri si nu sunt luate in calcul la plafonul cifrei de afaceri pentru stabilirea scutirii de TVA.

In opinia noastra, daca si pentru perioada de desfasurare a activitatii din anul 2012 se realizeaza activitati cu venituri inferioare plafonului de scutire de TVA, se poate solicita anularea inregistarii in scopuri de TVA.

Procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA este reglementata de art. 152 alin.(7) din Codul fiscal ce presupune si faptul ca in ultimul decont depus sa ajustati TVA pentru bunurile aflate in patrimoniu, la data anularii inregistarii in scopuri de TVA si la care s-a dedus TVA la achizitia bunurilor.

Aceasta ajustare poate fi detaliata punctual in functie de tipul bunului detinut de organizatia fara scop patrimonial, stocuri, bunuri de capital, alte bunuri decat cele de capital.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anulare inregistrare in scopuri de TVA. Conditii de solicitare a scoaterii din evidenta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016