Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Robert Gearba la 16 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: robert gearba, sfatul expertului, anularea din oficiu, codul de tva, anulat, decont

Expertul Robert Gearba revine cu un material cuprinzator in care discuta aspecte importante cu privire la anularea din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA.


Autoritatile fiscale pot anula din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA a unei firme in mai multe situatii, prevazute de Codul fiscal:

1.  In cazul in care firma este declarata inactiva - anularea codului de TVA intervine la data declararii inactivitatii;

2. In situatia in care firma a intrat in inactivitate temporara - anularea codului de TVA intervine la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in Registrul Comertului.

Reinregistrarea in scopuri de TVA a acestor doua categorii de firme se realizeaza la solicitarea acestora, daca au fost reactivate, incepand de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

3. In situatia in care asociatii/administratorii firmei sau firma insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau fapte prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal (adica atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent) - anularea codului intervine de la data comunicarii deciziei de anulare de catre organele fiscale.

Reinregistrarea in scopuri de TVA se realizeaza doar la solicitarea firmei si numai daca infractiunile din cazierul fiscal sunt sterse, incepand de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

4. Daca firma nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA (sau a depus “pe zero”, fara sa se evidentieze achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii) - anularea inregistrarii in scopuri de TVA se produce din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic. Aceste prevederi se aplica numai in cazul firmelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul.

Firmele se pot inregistra din nou in scopuri de TVA daca solicita acest lucru organelor fiscale, pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca vor desfasura activitati economice.

5. Daca firma nu era obligata si nici nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

6. Daca firma a solicitat scoaterea din evidenta a persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA.

Cititi continuarea aici.

Autor: Robert Gearba

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea din oficiu a codului de inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016