Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aport in natura la capitalul social. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: tva, aport in natura, capital social, operatiuni impozabile

Intrebare: O persoana fizica doreste sa infiinteze o societate comerciala cu raspundere limitata. Persoana fizica aduce ca aport in natura la capitalul social 10 terenuri pe care le are in proprietate. Care este tratamentul din punct de vedere fiscal? Ce impozite trebuie sa plateasca persoana fizica pentru aportul in natura adus la capitalul social? Exista risc de plata a TVA? Care este articolul si tratamentul? Ce alte riscuri exista pentru persoana fizica care aduce acest aport in natura la capitalul social al societatii nou infiintate?


Raspuns:

In primul rand, un astfel de transfer al proprietatii (aport in natura) se poate face doar la notar. Actul constitutiv al societatii, sau actul aditional la actul constitutiv prin care se aduce aportul in natura se incheie in fata notarului public.

In acest sens, se vor plati la notar taxele aferente care sunt calculate in functie de valoarea terenurilor respective.

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 126 alin. (1) din Codul fiscal :
(1) Din punct de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a)    operatiunile care, in sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b)    locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c)    livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
d)    livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);

In opinia noastra, operatiunea de aport la capital in natura nu se incadreaza in aria operatiunilor impozabile intrucat nu indeplineste cumulativ conditiile prezentate in art. 126 alin (1) din Codul fiscal intrucat nu reprezinta o livrare de bunuri cu plata.

Pentru a stabili valoarea efectiva a terenurilor aduse ca aport conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale art 16 alin 2 "Aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Aport in natura la capitalul social. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016