InfoTva.ro » InfoTVA » Arenda in natura. Aplicarea TVA de catre arendas

Arenda in natura. Aplicarea TVA de catre arendas

de InfoTva.ro la 28 Mar. 2012 Exclusiv

Tags: arenda in natura, tva, arendare terenuri, operatiuni scutite de tva

Stabilim prin prezentul studiu de caz cum vom proceda in situatia in care, in cazul unei intreprinderi individuale, arenda se plateste in lei, urmand sa facem referiri la dispozitia de plata, din punct de vedere al TVA-ului.Raspuns:

Arendarea terenurilor agricole este o operatiune scutita de TVA in temeiul art. 141 alin. 2 lit. e din Codul fiscal , dar pentru care se poate opta pentru taxare, in conformitate cu prevederile art. 141 alin. 3 din Codul fiscal. Cel care realizeaza operatiunea este arendatorul, in calitatea de prestator al serviciului de arendare, in timp ce arendasul are calitatea de beneficiar al prestarii.
 
Pe de alta parte, la plata arendei in natura, arendasul efectueaza o livrare de bunuri taxabila, in situatia in care arendasul nu aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut de art. 152 din Codul fiscal.
 
Cele doua operatiuni sunt privite in mod distinct din punct de vedere al TVA in ceea ce priveste calitatea persoanei ce efectueaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni, in conformitate cu prevederile art. 130 din Codul fiscal.

In acest sens sunt si prevederile pct. 8 alin. 1 lit. b din Normele metodologice de aplicare, care exemplica ca intra in sfera de aplicare a TVA plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
 
In consecinta, daca arenda se plateste in natura (produsele se predau arendatorului), atunci arendasul, care efectueaza livrarea de bunuri, trebuie sa colecteze TVA si sa emita factura corespunzatoare conform art. 155 din Codul fiscal.
 

PROCEDURI CONTABILE NOI IN 2015!
O.M.F.P. nr. 1.802/2014 schimba regulile

- noua procedura de gestionare a imobilizarilor
- procedura privind modificarea politicilor contabile

>> Detalii AICI <<

 

Daca arendatorul opteaza pentru incasarea arendei in lei, in masura in care are aceasta posibilitate prevazuta in contractul de arendare ori daca in contract s-a stipulat plata arendei in lei, dar prin raportare la o anumita cantitate de cereale si la un anumit pret/u.m., atunci arendasul nu mai efectueaza o livrare de bunuri ci, pur si simplu, plata in lei a unui serviciu scutit de TVA (in principiu) si nu mai trebuie sa colecteze TVA. In aceasta situatie, documentul de plata in lei va avea in vedere contravaloarea produselor agricole la pretul convenit, fara TVA. Arendasul va colecta TVA la momentul in care va vinde productia agricola obtinuta, inclusiv cantitatea convenita initial ca forma de plata in natura a arendei.
 
Prin urmare, ceea ce conteaza in vederea aplicarii tratamentului fiscal sunt operatiunile efective realizate de cele doua parti in cadrul schimbului de bunuri si servicii.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
0 comentarii
Articole conexe:


Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial