Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asigurari de viata facute angajatilor. Cheltueli deductibile. Calcul impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2010
Tags: asigurari, cheltueli deductibile, impozit pe profit

de Elena Ionescu, valabil la 02-Nov-2010Intrebare: Cum sunt considerate cheltuielile cu asigurarile de viata facute salariatilor dpdv al deductibilitatii? Asigurarile sunt facute salariatilor firmei, ...

de Elena Ionescu, valabil la 02-Nov-2010

Intrebare:

Cum sunt considerate cheltuielile cu asigurarile de viata facute salariatilor dpdv al deductibilitatii? Asigurarile sunt facute salariatilor firmei, care fac deplasari, conduc autovehiculele firmei, sunt supusi la riscuri mult mai mari decat cei care stau la birou.

Riscurile asigurate sunt cele de mai jos, iar asigurarea este 24 din 24.

1. asigurarea de deces din orice cauza (accident sau imbolnavire)
2. asigurarea pentru invaliditate permanenta din orice cauza (accident sau imbolnaviri)
3. indemnizatia zilnica pentru spitalizare
4 acoperirea pentru interventii chirurgicale
5.acoperirea pentru covalescenta
6.indemnizatia pentru cazuri de fracturi in urma unui accident
7.cheltuieli medicale din orice cauza.

Mi se pare corect ca 13 din valoarea asigurarii sa fie deductibila, fiind aferenta programului de lucru de 8 ore, iar restul de 23 sa fie nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Raspuns:

Profitul impozabil se calculeaza, potrivit dispozitiilor art. 19 din Codul fiscal, ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, baza din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
 
Conform dispozitiilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si/sau daca sunt prevazute in alte acte normative.
In grupa cheltuielilor deductibile sunt prevazute (art. 21, alin. 2, lit. b) cheltuielile efectuate potrivit legii pentru protectia muncii.
 
Actul normativ care reglementeaza protectia muncii este Legea securitatii si sanatatii muncii 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prevederile acestei legi se aplica in toate sectoarele de activitate, atat publice, cat si private. Ele se adreseaza angajatorilor, lucratorilor si reprezentantilor lucratorilor.
De asemenea prevederile legale in domeniu stabilesc si masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca. Supravegherea sanatatii angajatilor se realizeaza prin medicii de medicina a muncii.
 
De retinut este faptul ca, angajatorul trebuie sa se asigura ca toti salariatii, atat cei care isi desfasoara munca in unitate cat si cei care se deplaseaza in afara ei, au primit instructiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate si sanatate in munca pe durata desfasurarii activitatii lor.
 
In cazul in care societatea doreste sa recunoasca polite de asigurare suplimentare legate de riscurile activitatii, incheiate de salariatii proprii, la art. 21, alin. (3), lit. k), se prevede ca sunt deductibile (limitat) cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate, asa cum sunt acestea reglementate de Legea sanatatii 95/2006, cu modificarile ulterioare.
            
Prin Legea sanatatii se prevede ca pot functiona si alte sisteme de asigurare de sanatate decat cele obligatorii. Aceste asigurari nu sunt obligatorii si pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.
 
Asigurarea voluntara de sanatate nu exclude insa obligatia de a plati contributia pentru asigurarea sociala de sanatate.
Pentru cheltuielile cu asigurarile voluntare de sanatate, reglementarile fiscale recunosc la nivelul societatii cheltuieli in suma de 250 euro/an. Societatea poate suporta in totalitate politele voluntare de sanatate ale salariatilor care le-au incheiat, dar sunt deductibile limitat la suma mai sus prevazuta, calculata prin aplicarea cursului de schimb comunicat de BNR la data inregistrarii cheltuielilor respective.
 
In ceea ce priveste inregistrarea in evidenta contabila este de retinut faptul ca suma aferenta asigurarii voluntare de sanatate nu apare in statul de salarii, nu influenteaza impozitul pe salarii si nici datele din  declaratiile datorate.

Contractul de asigurare voluntara este un contract incheiat intre persoana fizica si societatea prestatoare de servicii medicale.
            
Alte cheltuieli privind asigurarea de risc a salariatilor nu sunt recunoscute la calculul profitului impozabil si sunt considerate nedeductibile (art. 21, alin. 4, lit. k), iar pentru persoana fizica sunt considerate avantaje (art. 55, alin. 3, lit. g).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asigurari de viata facute angajatilor. Cheltueli deductibile. Calcul impozit pe profit":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Impozitul pe profit
Mai multe articole despre cheltueli deductibile
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016