Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociat unic care realizeaza venituri din dividende. Contributii sociale datorate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: asociat unic, contributii, srl, asigurari sociale, retinerea impozitului, pfa, venituri din dividende

Asociatul unic al unui SRL care nu este platitor de impozit pe profit (este microintreprindere) a platit contributia la sanatate pentru anul 2012 in luna ianuarie. In cursul anului 2012 incaseaza dividendele aferente anului 2010, pentru. care plateste impzitul aferent. Conform noilor modificari ale Codului fiscal, vom preciza daca asociatul unic trebuie sa plateasca contributii de sanatate pentru dividendele incasate in luna aprilie 2012 si aferente anului 2010. Vom vedea, totodata, de ce nu pot fi trecute pe cheltuieli contributiile la asigurarile sociale ale asociatului unui SRL.

Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 296 27 alin. 1 lit. b si alin. 2 Cod fiscal , persoanele care realizeaza venituri din investitii (deci si din dividende - art. 65 alin. 1 lit. a Cod fiscal ) datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate, daca nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor cap. I din Titlul IX2 Cod fiscal (venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii peste 740 lei), venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296  21 alin. 1 lit. a-d, g si h, art. 52 alin. 1 lit. b-d si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e Cod fiscal . Nu se datoreaza contributie de asigurari sociale pentru veniturile din dividende, neexistand nicio prevedere legala in acest sens.

Asociatul unic nu desfasoara o activitate independenta care sa implice efectuarea unor cheltuieli aferente realizarii veniturilor, ci doar isi valorifica investitia realizata in titlurile de participare la capitalul unor societati comerciale, motiv pentru care situatia sa nu este similara cu cea a unei persoane fizice autorizate, de natura sa justifice un tratament fiscal similar. Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de asociatul unic pentru veniturile din dividende este o contributie personala a acestuia, neavand nicio legatura cu patrimoniul societatii comerciale, de natura sa justifice inregistrarea ei in contabilitatea societatii.
              
In baza art. 29 629 alin. 2, art. 296 30si art. 296 31 coroborat cu art. 296 28 lit. c Codul fiscal organul fiscal va calcula contributia la asigurarile sociale de sanatate in anul urmator 2013, pe baza  datelor din declaratia informativa privind calcularea si retinerea impozitului pe beneficiari de venit aferenta anului 2012, ce urmeaza a fi depusa de catre societate in calitate de platitoare de venituri din dividende. Contributia astfel stabilita prin decizie de impunere anuala trebuie achitata de persoana fizica  in termen de 60 de zile de la comunicarea deciziei. In luna ianuarie 2012 a putut fi achitata contributia anuala datorata pentru dividendele achitate in anul 2011, conform art. 13 alin. 2 din Normele metodologice aprobate prin OPCNAS 617/2007, cu modificarile ulterioare, in vigoare la momentul respectiv.

Pentru dividendele achitate in cursul anului 2012 nu se putea achita contributia anticipat in luna ianuarie 2012, astfel ca si pentru ele se vor aplica prevederile Titlului IX2 din Codul fiscal , avand in vedere ca aceasta contributie a avut intotdeauna caracter anual, iar de la data de 1 iulie 2012 competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice a fost transferata ANAF. Ca atare, pentru dividendele impozitate si achitate in cursul anului 2012, indiferent de anul in care s-a realizat profitul distribuit se va datora contributia la asigurarile sociale de sanatate.    
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociat unic care realizeaza venituri din dividende. Contributii sociale datorate":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016