Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans intracomunitar. Cum procedam privind pierderea fiscala si regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: avans intracomunitar, pierdere fiscala, factura, cod fiscal, declaratii, d 390

In analiza de mai jos, subiectul se refera la o firma care plateste un avans pentru achizitia de utilaje in baza unei facturi proforme in data de 15.05.2014, unui furnizor din Germania. Deoarece societatea romana este platitoare de TVA cu raportare trimestriala, conform prevederilor legislative, in momentul efectuarii unei tranzactii intracomunitare trebuie sa depuna declaratia 092 prin care trece de la raportarea trimestriala la cea lunara.


Furnizorul refuza sa emita factura pentru avansul in cauza sub pretextul ca nu pot emite facturi decat in momentul livrarii.

Vom stabili daca firma romana va depune Declaratia 092, daca si cu ce data va intocmi autofactura, precum si cu ce data va fi facuta raportarea. Se mentioneaza ca societatea romana e inscrisa in ROI.

La incasarea unui avans intracomunitar nu mai exista obligativitatea emiterii facturii incepand cu data de 01.01.2013, potrivit dispozitiilor de la pct 72 din Normele metodologice date in aplicarea pentru art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, redate mai jos:

"ART. 155 alin. (5) pct.72.

(1) Persoana impozabila nu are obligatia de a emite facturi conform art. 155 din  Codul fiscal

 pentru avansurile incasate in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in conditiile art. 143 alin. (2) din  Codul fiscal."

 Din acest motiv, furnizorul nu a emis o factura de avans pentru suma incasata. In oglinda, nici beneficiarul nu mai are obligatia intocmirii autofacturii pentru sumele platite.
Prin urmare nu aveti obligatii de raportare (Declaratia 390, Declaratia 300) pentru avansul platit si nici nu va trebui sa schimbati acum perioada fiscala pentru a trece de la trimestrul calendaristic la luna calendaristica.

Declaratia 092 o veti depune in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exgibilitatea achizitiei intarcomunitare. Intrucat in luna mai ati platit doar un avans, nu exista conditii pentru modificarea perioadei fiscale.

Astfel daca achizitia efectiva are loc in luna iunie, veti depune Declaratia 092 pana la data de 7 iulie 2014 pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avans intracomunitar. Cum procedam privind pierderea fiscala si regimul TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016