Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bon valoric martie 2009

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Apr. 2009
Tags: tva, consultanta, factura

Bon valoric primit in cadrul Serviciului de consultanta GRATUITA oferita abonatilor Consilier TVAmartie 2009Intrebare Se vinde un teren intravilan construibil in luna decembrie, la datacontractului ...

Bon valoric primit in cadrul Serviciului de consultanta GRATUITA oferita abonatilor Consilier TVA
 martie 2009

Intrebare   
Se vinde un teren intravilan construibil in luna decembrie, la data contractului de vanzare-cumparare se intocmeste si factura, dar plata urmeaza a se face in mai multe transe. Pretul este stabilit in euro, platibil la cursul BNR din data platii fiecarei transe prevazute in contract. La incasare trebuie emisa factura pentru diferenta de curs? Factura este purtatoare de TVA?


Raspuns Consilier TVA   

Vanzarea unui teren construibil de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA se face doar prin aplicarea regimului de taxare, indiferent de calitatea cumparatorului, persoana fizica sau persoana juridica.

Deoarece terenul este construibil, operatiunea nu este considerata scutita fara drept de deducere a TVA, fapt reglementat prin art. 141, alin. 2, lit. f care defineste terenul construibil drept un teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii.

Reprezinta operatiune scutita fara drept de deducere vanzarea de terenuri, altele decat cele construibile.    
Chiar daca negocierea pretului se efectueaza in valuta, factura trebuie emisa in lei la momentul faptului generator. Pentru vanzarea bunurilor imobile, faptul generator intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator.    

Astfel, factura trebuie emisa catre beneficiar la data vanzarii terenului, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei. Desi exista aceste termen de respiro, la vanzarea bunului imobil notarul are grija ca vanzatorul persoana juridica sa emita factura la momentul incheierii contractului indiferent daca tranzactia are loc intre o persoana juridica si o persoana fizica sau intre doua persoane juridice.

Totusi, prin art. 134^2 alin. 2 lit. a din Codul fiscal se reglementeaza o exceptie de la aceasta regula generala: exigibilitatea taxei este anticipata faptului generator daca factura se emite inainte de data livrarii bunurilor. Aceasta situatie impune utilizarea cursului de schimb valutar valabil in data emiterii facturii, chiar daca livrarea de bunuri nu a avut loc.

La intocmirea facturii trebuie sa aveti in vedere si prevederile pct. 72, alin. 1 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal care prevad ca factura poate fi intocmita in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de control trebuie asigurata traducerea in limba romana. In acelasi timp, se face precizarea ca baza de impozitare din factura poate fi inscrisa in valuta, dar in situatia in care operatiunea este taxabila suma TVA trebuie inscrisa in factura atat in euro, cat si in lei.

Pentru inregistrarea unei astfel de facturi in jurnalul pentru vanzari, baza de impozitare inscrisa in valuta trebuie transformata in lei, la cursul de schimb valutar reglementat la art. 139^1 din Codul fiscal.

Pentru conversia in lei a operatiunii se poate utiliza fie cursul valutar comunicat de BNR, fie cursul valutar utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile la data la care intervine exigibilitatea (art. 139^1 , alin. 2). Asa cum am mentionat anterior, pentru vanzarea de bunuri, exigibilitatea coincide cu faptul generator, adica la momentul vanzarii, conform contractului de vanzare-cumparare.

Diferentele de curs valutar intre data emiterii facturii si data incasarii integrale sau in transe nu sunt considerate diferente de pret, motiv pentru care furnizorul sau prestatorul nu trebuie sa mai emita facturi cu semnul minus sau cu semnul plus in functie de fluctuatia cursului valutar. Acest fapt este prevazut la pct. 22 alin. 2 din Normele de aplicare a Codului fiscal emise pentru punerea in practica a prevederilor art. 139^1 “Cursul de schimb valutar”.

In aceasta situatie, consider ca este suficienta doar factura emisa la momentul vanzarii, la valoarea integrala, la cursul valutar din data emiterii sau din data vanzarii terenului. Diferentele de curs valutar erau considerate diferente de pret care modificau baza de impozitare stabilita initial, la data faptului generator, doar in legislatia TVA in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2007.

In acest context, la vremea respectiva, prin normele de aplicare a art. 137 “Baza de impozitare pentru operatiuni in interiorul tarii”, la pct. 18 s-a impus emiterea de facturi fiscale pentru diferentele de pret, in plus sau in minus, rezultate ca urmare a modificarii cursului pietei valutare in vigoare la data incasarii fata de cel utilizat la data livrarii sau prestarii.

Diferentele de curs valutar calculate la data incasarii se inregistreaza prin contul 411 “Clienti” in functie de natura diferentelor:
  • daca sunt diferente favorabile, inregistrarea se efectueaza prin debitul contului 411 in corespondenta cu creditul contului 768 “Alte venituri financiare”;
  • daca sunt diferente nefavorabile, inregistrarea se efectueaza prin creditul contului 411 in corespondenta cu debitul contului 668 “Alte cheltuieli financiare”;     
Aceste inregistrari sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 1.752 din 17 noiembrie 2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.    

Un mic exemplu:    

Factura emisa se inregistreaza la venituri din activitatea de exploatare, la cursul valutar din data emiterii (45.000 euro x 4,2905 lei/euro):

  461                        =       %                            229.756

 “Debitori”                        758                            193.072                                   
                                   “Alte venituri din                                                       
                                   exploatare”                                   
                                     4427                             36.684                               
                                   “TVA colectata” 

Factura se incaseaza in doua transe de 20.000 euro si 45.000 euro, caz in care: daca incasarea se efectueaza la un curs mai mare, se calculeaza diferenta favorabila de curs valutar dintre data incasarii efective a primei transe (20.000 euro x 4,3201 lei/euro) si data emiterii facturii :
86.402 lei – 85.810 lei = 592 lei

- se inregistreaza diferenta favorabila de curs valutar calculata:

  411                       =         768                                592  
“Clienti”                        “Alte venituri financiare” 

 - se inregistreaza incasarea sumei de la client:

     5121                              =         461                              86.402       
“Conturi la banci in lei”                   “Debitori”

  • daca incasarea se efectueaza la un curs mai mic, se calculeaza diferenta nefavorabila de curs valutar dintre data incasarii efective a celei de a doua transe (25.000 euro x 4,2702 lei/euro) si data emiterii facturii : 
          108.002 lei – 106.755 lei = 1.247 lei

- se inregistreaza diferenta nefavorabila de curs valutar calculata:

      668                               =         461                              1.247 
 “Alte cheltuieli financiar”                  “Debitori”                 

- se inregistreaza incasarea sumei de la client:

     5121                          =         461                             108.002
“Conturi la banci in lei”               “Debitori

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bon valoric martie 2009":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016