Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bonuri fiscale de motorina si taxe de drum aferente transportului intracomunitar. Rambursare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Oct. 2010
Tags: tva, legislatie, taxe

Intrebare:O firma care are ca obiect de activitate transport intracomunitar de marfuri poate solicita rambursarea TVA din bonurile fiscale de motorina si taxe de drum de pe teritoriul Austriei? ...

Intrebare:

O firma care are ca obiect de activitate transport intracomunitar de marfuri poate solicita rambursarea TVA din bonurile fiscale de motorina si taxe de drum de pe teritoriul Austriei? Mentionam ca pe aceste bonuri sunt elemente de identificare ale firmei noastre.

Daca putem solicita TVA, la rubrica de facturi din Declaratia 318 introducem bonurile si le anexam in atasament?

Raspuns:

Asa cum se reglementeaza prin Codul fiscal, bonurile emise de casa de marcat sunt documente in baza carora se exercita dreptul de deducere a TVA. In mod similar aceasta prevedere trebuie sa se regaseasca in legislatia fiscala din fiecare stat membru. Referitor la solicitarea restituirii de TVA pe teritoriul comunitar, pentru a va fi de ajutor, va prezint cateva reglementari din Directiva  CEE nr. 9  din 12 februarie 2008 de stabilire a normelor detaliate privind rambursarea taxei pe valoare adaugata, prevazuta in Directiva 2006/112/CE, catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare:

  • prin articolul 8 se reglementeaza informatiile care se cuprind in cererea de rambursare a TVA:
-    numele si adresa completa ale solicitantului;
-    o adresa de contact pe cale electronica;
-    o descriere a activitatii economice a solicitantului pentru care sunt achizitionate bunurile si serviciile;
-    perioada de rambursare acoperita de cerere;
-    o declaratie din partea solicitantului ca nu a livrat bunuri si nu a prestat servicii considerate ca fiind livrate/prestate pe teritoriul statului membru de rambursare pe parcursul perioadei de rambursare;
-    numarul de identificare TVA sau codul de inregistrare fiscala al solicitantului;
-    datele contului bancar, inclusiv codurile IBAN si BIC.

In afara de aceste informatii cu caracter general, se impune si prezentarea urmatoarelor informatii pentru fiecare  factura:
  •  numele si adresa completa ale furnizorului sau prestatorului;
  • numarul de identificare in scopuri de TVA sau codul de inregistrare fiscala al furnizorului sau prestatorului alocat de statul membru de rambursare;
  • prefixul statului membru de rambursare;
  • data si numarul facturii;
  • baza impozabila si cuantumul TVA exprimate in moneda statului membru de rambursare;
  • cuantumul TVA deductibila calculata si exprimata in moneda statului membru de rambursare;
  • natura bunurilor si a serviciilor achizitionate, descrisa conform codurilor de la articolul 9.
  • prin articolul 9 se prevede faptul ca in  cererea de rambursare, la natura bunurilor achizitionate pentru  combustibil se inscrie  codul 1;
  • prin articolul 10 se prevede faptul ca in cazul facturilor pentru combustibil plafonul este de 250 EUR sau echivalentul acestuia in moneda nationala;
  • prin articolul  11 se prevede faptul statul membru de rambursare poate cere solicitantului sa furnizeze o descriere a activitatilor sale economice prin utilizarea sistemului armonizat de coduri stabilit in conformitate cu articolul 34a alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003 al Consiliului 1);
  • prin articolul  15 se prevede faptul cererea de rambursare este trimisa statului membru in care este stabilit solicitantul cel tarziu pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare. Se considera ca cererea a fost depusa numai in cazul in care solicitantul a furnizat toate informatiile cerute in temeiul articolelor 8, 9 si 11.

Asa cum se poate constata, prevederile din O.M.F.P. nr. 3 din  4 ianuarie 2010 (pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene)  sunt armonizate cu cele din Directiva 9 a CEE.

Prin legislatia fiscala din Romania, in baza  O.M.F.P. nr. 4 din  4 ianuarie 2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene este permisa rambursarea TVA aferenta combustibilului alimentat pe baza bonurilor fiscale emise de casele de marcat, fara a se impune prezentarea facturilor. Deci,  persoanele impozabile stabilite in state membre beneficiaza de restituirea TVA aferenta combustibilului alimentat pe teritoriul Romaniei pentru care se face dovada achizitiei si platii prin bonul emis de casa de marcat.

In mod similar ar trebui  ca persoanele impozabile din Romania sa beneficieze de rambursarea TVA aferenta combustibilului alimentat pe teritoriul Austriei sau pe teritoriul altui stat membru pentru care se prezinta drept document justificativ bonul fiscal emis de casa de marcat. In acest context recunosc faptul ca nu cunosc prevederile legislatiei fiscale din Austria cu privire la recunoasterea bonului fiscal drept document justificativ.

Cu toate acestea, va recomand sa completati cererea cod 318 prin inscrierea  fiecarui  bon pentru care solicitati rambursarea si sa scanati fiecare bon fata/verso pentru preluarea tuturor informatiilor necesare efectuarii rambursarii:
  • numarul bonului fiscal;
  • denumire vanzator combustibil, inclusiv  codul de inregistrare in scopuri de TVA;
  • denumire firmei dvs. in calitate de cumparator, inclusiv combustibil si codul de inregistrare in scopuri de TVA;
  • numar de inmatriculare mijloc de transport auto;
  • valoarea achitata, din care baza de impozitare si suma TVA pentru care se solicita restituirea.
 In baza cererii formulate, autoritatea fiscala din Austria urmeaza sa va confirme aprobarea sau respingerea cererii de rambursare sau sa formuleze o cerere suplimentara de informatii.

  Trebuie sa aveti in vedere faptul ca in baza  directivei, in cazul in care cererea de rambursare vizeaza o perioada de rambursare mai mica de un an calendaristic, dar mai mare de trei luni, cuantumul TVA pentru care se solicita o rambursare nu poate fi mai mic de 400 EUR sau echivalentul acestuia in moneda nationala. De asemenea, in cazul in care cererea de rambursare se refera la o perioada de rambursare de un an calendaristic sau la perioada ramasa dintr-un an calendaristic, cuantumul TVA nu poate fi mai mic de 50 EUR sau echivalentul acestuia in moneda nationala.

Suma solicitata la rambursare autoritatii  fiscale din Austria se  inregistreaza prin debitul  contului 461 ,,Debitori,, sau contului  473  "Decontari din operatii in curs de clarificare" .fara a fi  inregistrata in contul 624 ,, Cheltuieli cu transportul de bunuri si personal,, .

Pe intreg teritoriul comunitar sunt stabilite reguli si principii clare privind rambursarea TVA. Astfel, prin directiva CEE nr. 8 din  12 februarie 2008 de modificare a Directivei CEE nr. 112/2006 s-au adus modificari referitoare la rambursarea TVA.
Astfel, prin aceasta directiva se face fac urmatoarele precizari:
  • TVA este rambursata persoanelor impozabile care sunt stabilite intr-un alt stat membru decat statul membru in care cumpara bunuri  supuse TVA, in baza normelor detaliate  stabilite prin  Directiva CEE nr.  9 din 2008;
  • nu se efectueaza rambursarea  TVA daca suma a fost facturata incorect conform  legislatiei statului membru in care se face rambursarea.  
Deci, in baza prevederilor din directivele CEE consider ca autoritatea fiscala din Austria ar trebui sa accepte bonul de casa de marcat la restituirea TVA in situatia in care toate celelalte conditii sunt indeplinite. Merita sa incercati pentru a cunoaste cum veti proceda in viitor cu operatiunile similare realizate pe teritoriul Austriei.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bonuri fiscale de motorina si taxe de drum aferente transportului intracomunitar. Rambursare TVA":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016