Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este regimul TVA la proiectele finanantate din POS Mediu?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: pos mediu, tva, persoane impozabile, operatiuni taxabile, scutire

In cazul oricarui proiect finantat din fonduri structurale, o problema majora cu consecinte fiscale o reprezinta exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii necesare realizarii acestuia.

Astfel, in situatia in care realizarea obiectivului din cadrul proiectului nu este destinata realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile, suma TVA deductibila inscrisa in valoarea facturii emise de catre furnizor/prestator nu poate fi dedusa deoarece nu sunt respectate prevederile art. 145 alin. 2 lit. a), b) si c).

In acest context, regula generala prevede ca suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri sau de servicii este deductibila numai in situatia in care bunul sau serviciul respectiv este destinat realizarii de:

-    operatiuni taxabile, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. a) din Codul fiscal . In categoria operatiunilor taxabile se incadreaza livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei.
-    operatiuni neimpozabile , aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal . In categoria operatiunilor neimpozabile se incadreaza prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti in afara teritoriului Romaniei.
-    operatiuni scutite cu drept de deducere, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. c) din Codul fiscal . In categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere se incadreaza exporturile si livrarile intracomunitare de bunuri.  


De exemplu, suma TVA aferenta achizitiilor efectuate in cadrul proiectului POS Mediu axa prioritara 1 avand ca obiectiv. "Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata" este deductibila d.p.d.v. al TVA numai in situatia in care sistemul de apa extins si modernizat este in patrimoniul firmei dvs. si urmeaza a fi exploatat, dupa extindere si modernizare, pentru realizarea de operatiuni taxabile.

Suma TVA nu este deductibila in situatia in care sistemul de apa este in patrimoniul primariei (de exemplu) si este preluat in concesiune de catre firma dvs. in vederea exploatarii pentru realizarea de operatiuni taxabile. In acest caz, nu poate fi dedusa suma TVA aferenta unui bun de capital care nu face parte din activele firmei pe numele careia sunt emise facturile pentru achizitii de bunuri si prestari de servicii.

De asemenea, in mod similar tratamentului fiscal aplicabil d.p.d.v. al TVA, in ceea ce priveste impozitul pe profit, orice cheltuiala efectuata este deductibila la determinarea profitului impozabil numai in situatia in care este destinata realizarii de venituri impozabile.

In concluzie, acestea sunt cateva aspecte relevante, dar acestea se pot extinde in functie de obiectul proiectului si de modul de derulare al proiectului. Astfel, trebuie sa aveti in vedere faptul ca modalitatea de finantare a proiectului nu trebuie sa afecteze tratamentul fiscal aplicabil d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit specific oricarei achizitii de bunuri si servicii finantate din surse proprii ale persoanei impozabile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este regimul TVA la proiectele finanantate din POS Mediu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016