Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce se va intampla cu pretul locuintelor dupa majorarea TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2010

Pretul locuintelor va continua sa scada pe termen mediu, desi acum, cei interesati de achizitia de imobile trebuie sa se pregateasca pentru plata unui TVA mai mare cu 5% la notariat, dar si la ...

Pretul locuintelor va continua sa scada pe termen mediu, desi acum, cei interesati de achizitia de imobile trebuie sa se pregateasca pentru plata unui TVA mai mare cu 5% la notariat, dar si la serviciile agentilor imobiliari si nu numai, avertizeaza specialistii in domeniu consultati de incont.ro.

"Cu toate influentele si de la notariat si de la agentia imobiliara care te factureaza mai mult cu 5%, nu vedem o influenta in pretul final mai mare de 1-2% asa ca per ansamblu se poate considera ca este nesemnificativa in totalul valorii tranzactiei aceasta crestere a TVA", au explicat specialistii consultati.
 
Potrivit lor, "exista intotdeauna o marja de negociere la preturile afisate, care poate fi cel putin intre 4 si 5%, si se mai umbla la ea si astfel influenta poate fi minora".
 
Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), a explicat pas cu pas pentru incont.ro cum poate sa te afecteze majorarea TVA din imobiliare.
 
1. La apartamentele noi cu o valoare de peste 380.000 de lei, nu se plateste TVA redus 5%, ci se platea 19% care acum a urcat insa la 24%.
 
Citeste si Vrei sa-ti cumperi casa cu TVA 5%? Vezi ce conditii trebuie sa indeplinesti!

2. La agentia imobiliara, TVA creste de la 19 la 24%, dar trebuie sa fii atent cum negociezi si stabileste suma fixa de la inceput, daca poti.
 


3. La notariat, pe grila, TVA urca la fel, cu 5 procente.
 
4. Evaluatorul are si el un tarif care e mai mare tot cu 5%.
 
5. In cazul in care este vorba despre un apartament vechi si este o singura vanzare la mijloc, nu se plateste TVA. Acesta se plateste doar de la a doua tranzactie cu o proprietate, Fiscul incadrandu-te atunci la categoria "dezvoltator imobiliar".

"Problema reala a pietei imobiliare nu consta insa in majorarea TVA cu 5%, care, ca si efect in pret, cred ca rar se poate duce catre 2% in plus la valoarea finala, ci vine din faptul ca acest TVA s-a majorat pe tot lantul si potentialii cumparatori sunt confuzi si speriati si nu se gandesc sa mai faca imprumuturi ci daca nu cumva firma la care lucreaza va da faliment. Aici este problema, in lipsa de incredere ca economia isi va mai reveni", puncteaza seful APAIR.
Viorica Dutu, agent imobiliar la Orange Consulting, spune, la randul sau, ca asteapta alaturi de clientii pe care ii mai are ca in curand notarii sa-si mai taie din grile, asa cum au promis si in felul acesta sa nu fie un impact prea mare in pret.

"Notarii au promis ca vor scadea tarifele pentru ca grilele notariale sunt deja prea mult peste preturile din piata. Pentru agentii imobiliare, este insa deja clar, chiar si asa, ca urmeaza tranzactii in continua scadere, ca si pana acum", explica aceasta.

Ea adauga ca pe de-o parte, cumparatorii au bani putini sau cei cu bani multi prefera sa-i pastreze pentru un moment propice, iar vanzatorii nu sunt constienti ca nu mai au cum sa primeasca sumele din trecut si ca piata se afla intr-o permanenta schimbare si tot spera la o revenire miraculoasa a preturilor.
 
"Nu pot sa spun nici ca simtim vreun elan deosebit de mare in a taia preturile si nici macar chiriile. Si noi ziceam la inceput ca poate impozitul pentru a doua casa va scoate mai multe proprietati pe piata, dar, cel putin deocamdata, nu e asa. Impozitul nu e deloc de speriat pentru cineva care are doua case pentru ca e mic", spune Viorica Dutu.
 
Ea adauga ca nivelul chiriilor e in stagnare, iar interesul nu e deloc mare pentru scaderi, cel putin nu in acest moment.
SURSA: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce se va intampla cu pretul locuintelor dupa majorarea TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016