Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce trebuie sa stim in 2013 despre decontul de TVA cod 300

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: decontul de tva cod 300, exigibilitatea tva, tva la incasare 2013, facturi

Va informam ca, in contextul actualului sistem de TVA la incasare, plata efectiva a sumei TVA datorata bugetului de stat, raportata prin decontul de TVA cod 300 ca rezultat al diferentei dintre suma TVA colectata si suma TVA deductibila pentru care s-a exercitat dreptul de deducere in cadrul perioadei fiscale de raportare, trebuie efectuata pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-a intocmit decontul de TVA cod 300.



Data depunerii decontului de TVA este termenul in care intervine exigibilitatea TVA. Astfel, exigibilitatea este data la care autoritatea fiscala devine indreptatita sa solicite plata TVA persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Asa cum este definita la art. 134 "Faptul generator si exigibilitatea - definitii" alin. (3), exigibilitatea platii taxei reprezinta data la care o persoana are obligatia de a plati taxa la bugetul  statului, conform prevederilor art. 157 alin. (1) din Codul fiscal.
Aceasta data de plata a TVA determina momentul de la care se datoreaza majorari de intarziere pentru neplata taxei la termenul legal.   

Pana la data de 31 decembrie 2012, inclusiv, suma TVA de plata, stabilita prin decontul de TVA cod 300 se achita bugetului de stat chiar daca furnizorul/prestatorul nu a incasat de la cumparator/beneficiar, total sau partial:
-    valoarea facturii emise pentru  bunurile livrate sau  serviciile prestate, sau
-    valoarea facturii emise pentru bunurile care urmeaza a fi livrate sau pentru serviciile care urmeaza a fi prestate.    

In mod similar, pana la data de 31 decembrie 2012, cumparatorul bunurilor/beneficiarul serviciilor isi poate exercita dreptul de deducere la momentul primirii facturii pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate, indiferent daca achita  furnizorului/prestatorului contravaloarea acestora.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, pentru persoanele impozabile:

-    care au sediul activitatii in Romania
-    inregistrate in scopuri de TVA
-    cu o cifra de afaceri sub plafonul de 2.250.000 lei realizata in anul precedent
exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, dar NU mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii acesteia.

Astfel, exigibilitatea TVA aferenta unei facturi emise va interveni dupa cele 90 de zile, indiferent de faptul ca factura respectiva va fi sau nu va fi incasata in cadrul acestui termen. Aceste persoane trebuie sa se  inregistreze in sistemul TVA la incasare.

NU trebuie sa se inregistreze in acest sistem persoanele impozabile stabilite pe teritoriul Romaniei, inregistrate in scopuri de TVA, care au o cifra de afaceri peste  plafonul de 2.250.000 lei, care efectueaza tranzactii cu persoanele impozabile inregistrate in sistemul TVA la incasare.    
 
Acest sistem NU se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane impozabile:
1.    persoanele impozabile stabilite in Romania, dar care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania deoarece se afla in regimul special de scutire pentru intreprinderi mici;
2.    persoanele impozabile stabilite in Romania, inregistrate in scopuri de TVA in Romania, dar care fac parte dintr-un grup fiscal unic;
3.    persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania, desi sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania;
4.    persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar care sunt stabilite in Romania printr-un sediul fix sau un sediu permanent, fara personalitate juridica;  
5.    persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania fie direct, fie prin reprezentant fiscal.

Exigibilitatea platii TVA reprezinta data la care o persoana impozabila are obligatia de a plati bugetul statului taxa datorata. Plata TVA datorata trebuie efectuata  pana la data la care persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, are obligatia depunerii decontului de TVA cod 300, in functie de perioada fiscala de raportare: luna, trimestru, semestru sau an.  

Art. 134 din Codul fiscal prevede ca exigibilitatea TVA este data la care autoritatea fiscala este indreptatita, in baza legii, sa solicite plata de catre persoanele obligate la plata TVA, chiar daca plata acestei taxe poate fi amanata.

Prin decontul de TVA cod 300, reglementat prin OMFP 3665/2011, suma TVA de plata, datorata in cadrul unei perioade fiscale de raportare este inscrisa la randul 41 denumit "Sold TVA de plata la sfarsitul perioadei de raportare (rd. 37 - rd. 40)" fiind rezultatul diferentei dintre:

-    randul 37 "TVA de plata cumulat (rd. 34 + rd. 35 + rd. 36)" in cadrul perioadei fiscale de raportare;
-    randul 40 "Suma negativa a TVA cumulate (rd. 33 + rd. 38 + rd. 39)".          
Data exigibilitatii TVA determina momentul de la care se datoreaza majorari si penalitati de intarziere pentru neplata taxei raportate prin decontul de TVA cod 300.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce trebuie sa stim in 2013 despre decontul de TVA cod 300":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016