Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuiala cu protocolul. Ce tratament TVA aplicam la depasirea plafonului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: tva, cheltuieli protocol, depasire plafon, achizitii de bunuri

Vom vedea mai jos cum tratam TVA-ul aferent achizitiilor de bunuri de protocol care pe parcursul perioadei a fost dedus (in limita plafonului individual de 100 lei), in situatia in care din calculul impozitului pe profit (trimestrial/anual) rezulta ca s-a depasit limita cheltuielilor de protocol (cota de 2% aplicata asupra diferentei dintre veniturile impozabile si cheltuielile aferente acestora). Exista astfel riscul de a fi dedus TVA pentru o cheltuiala nedeductibila.



Solutia consultantului:

Odata cu intrarea in vigoare a noilor norme metodologice de aplicare a codului fiscal , incepind cu data de 01 ianuarie 2013, tratamentul contabil si, mai ales, fiscal, al cheltuielilor de protocol s-a schimbat fundamental fata de ceea ce se aplica pina la 31.12.2012.

Astfel, conform noilor prevederi, fata de cheltuielile de protocol, incepind cu 01.01.2013, exista doua abordari diferite din punct de vedere fiscal, care genereaza si inregistrari contabile difererite:

- o abordare fata de TVA-ul aferent cheltuielilor de protocol - analizata prin prisma plafonului de 100 lei, nemaifiind necesara analiza depasirii cheltuielilor de protocol peste procentul de 2% din profit pentru care s-ar fi colectat TVA;
si
- o alta abordare in ceea ce priveste cheltuiala cu protocolul pentru calculul impozitului pe profit, plafonul maxim de 2% din profit raminind nemodificat, cu deosebirea ca in cheltuiala cu protocolul (in 6231) se va inregistra si cheltuiala cu TVA devenit nedeductibil (colectat) peste cei 100 lei.
 
Asadar, o firma, daca are pierdere in perioada, poate sa deduca TVA in plafonul generat de cei 100 lei, insa nu poate sa deduca cheltuiala cu protocolul in plafonul de 2% din profit, avind pierdere.

Da, puteti fi in situatia de a deduce TVA la protocol in limita celor 100 lei, dar sa aveti cheltuiala nedeductibila cu protocolul, peste plafonul de 2%, pentru calculul impozitului pe profit, pentru care sa nu mai colectati TVA.

Nu mai exista legatura intre deducerea TVA si limita de  2% din profit, analiza TVA facindu-se exclusiv fata de plafonul de 100 lei, independent de analiza cheltuielii deductibile / nedeductibile cu protocolul.
 
Analiza protocolului va incepe cu analiza TVA-ului care trebuie dedus in limita celor 100 lei, in conformitate cu punctul 6 alin. (10) litera a) din normele date in aplicarea art. 128 alin. (8)  litera f) din codul fiscal.

Daca TVA s-a dedus in limita plafonului de 100 de lei in perioada, atunci se trece la analiza cheltuielilor de protocol pentru impozitul pe profit, in limita celor 2%.
Daca protocolul intr-o perioada fiscala depaseste plafonul de 100 lei si s-a dedus TVA pentru intreaga suma, atunci, in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul, trebuie colectat TVA pe diferenta, care se inregistreaza astfel:
6231 = 4427  - cu TVA aferent depasirii plafonului de 100 lei.

Pentru acest TVA se va intocmi autofactura, in conformitate cu art. 155 alin. (7) din codul fiscal , si se va declara, ca baza si TVA in decontul de TVA depus pentru perioada in care s-a depasit plafonul.
 
Apoi se determina cheltuiala cu protocolul deductibila la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (3) litera a) din codul fiscal si punctului 33 din norme.


In cheltuiala de protocol (6231) a fost inclusa si partea de TVA devenita nedeductibila. Din calcul poate sa rezulte depasire la cheltuiala cu protocolul, care devine nedeductibila la calculul impozitului pe profit. Pentru partea nedeductibila a cheltuielii nu se mai analizeaza nimic in ceea ce priveste TVA, intrucit TVA se deduce in limita celor 100 lei, fara sa mai existe vreo legatura intre cheltuiala cu protocolul nedeductibila si TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuiala cu protocolul. Ce tratament TVA aplicam la depasirea plafonului?":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016