Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli de constituire ale societatii. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mai. 2010
Tags: cheltuieli de constituire societate, deducere tva

Intrebare: O societate de tip SRL s-a infiintat in anul 2008. Depunerea capitalului social de 200 lei s-a realizat de catre o terta persoana intr-un cont provizoriu BCR in 18 decembrie 2008. ...

Intrebare: O societate de tip SRL s-a infiintat in anul 2008. Depunerea capitalului social de 200 lei s-a realizat de catre o terta persoana intr-un cont provizoriu BCR in 18 decembrie 2008.

Certificatul de inregistrare fiscala al acestei societati este eliberat la 06.01.2009. Deschiderea de cont in BCR de catre asociati s-a realizat in 14.09.2009 data la care BCR a transferat capitalul social din contul provizoriu in contul curent deschis de societate mentionand in extras depunere capital social asociati. In septembrie 2009 dupa depunerea capitalului social societatea a inceput sa realizeze venituri.

Prima balanta de verificare am realizat-o in septembrie 2009, insa am contabilizat in cheltuieli si pe acelea realizate de societate inainte de 14.09.2009 (cheltuieli legate de infiintarea firmei, avize, taxe la registrul de comert). Toate aceste cheltuieli le-am considerat deductibile, avand in vedere data infiintarii societatii si am dedus TVA. Certificatul de inregistrare in scopuri TVA fiind 08.01.2009.

Intrebare: Este corecta judecata profesionala avand in vedere ca deschiderea si depunerea efectiva a capitalului social realizata de catre asociati a fost realizata la o data ulterioara efectuarii acestor cheltuieli?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: Da, este corecta, dupa depunerea sumelor aferente capitalului social, acestea s-au aflat blocate intr-un cont bancar temporar, care sunt eliberate dupa inmatricularea societatii, inclusiv prin transferul acestora intr-un cont bancar curent deschis pe numele societatii nou-infiintate.

Cheltuielile de constituire ale societatii pot fi tratate direct drept cheltuieli de exploatare (pct. 70-72 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 1.752/2005,respectiv pct. 74-76 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3.055/2009 - a se vedea si art. 24 alin. 10 din Codul fiscal) si sunt deductibile la calculul profitului impozabil in temeiul art. 19 alin. 1 din Codul fiscal.

De asemenea, taxa este deductibila, daca societatea demonstreaza ca intentioneaza sa realizeze in viitor operatiuni taxabile, chiar si din documentele emise anterior inregistrarii in scopuri de TVA 08.01.2009 (art. 145 alin. 4 din Codul fiscal si pct. 45 alin. 1 si 2 din Normele metodologice).

De mentionat ca nu exista nicio reglementare care sa prevada sanctiuni/interdictii de natura fiscala in legatura cu deschiderea unui cont bancar curent pe numele unei societati comerciale cu raspundere limitata. Este adevarat ca, potrivit art. 275 din Legea 31/1990, republicata, constituie infractiune fapta administratorului de a incepe operatiuni in numele unei societati cu raspundere limitata, inainte de a se fi efectuat varsamantul integral al capitalului social, insa din cele prezentate reiese ca activitatea a inceput dupa varsarea capitalului social.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli de constituire ale societatii. Deducere TVA ":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016