Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cheltuieli de deplasare efectuate de colaboratori. Deductibilitate cheltuieli si TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: deplasare, cheltuieli deductibile, deducere tva, intreprindere individuala

Analizam astazi cazul unei societati fara salariati care intocmeste un contract cu un consultant - intreprindere individuala, inregistrat in Bucuresti. Acest consultant tehnic trebuie sa asiste la o receptie si punere in folosinta a unor bunuri industriale, bunuri vandute prin intermedierea SRL-ului A. Deplasarea s-ar face in Romania si necesita cheltuieli de transport si cazare. Vom stabili astfel in ce masura SRL-ul A poate sa platesca/contabilizeze/deduca la TVA si impozit pe profit facturile de cheltuieli deplasare (avion/tren, hotel, masa, taxi) in nume propriu. Consultantul nu doreste sa achite aceste cheltuieli si pe urma sa le refactureze ca rambursare cheltuieli de deplasare, motivand ca mareste cifra de afaceri. In cazul consultantului, vom vedea cum se inregistreaza in contabilitate platile cu deplasarea si factura emisa pentru rambursarea lor.



Solutia consultantului:

Conform art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.

Alin. (2) lit. e) al acestui articol stabileste ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.

In acest sens, pct. 27 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal stabileste ca, calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat. In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal , persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:

a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.
Astfel, cheltuielile de transport si cazare sunt deductibile la determinarea profitului impozabil doar in situatia in care sunt efectuate pentru persoanele prevazute la art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal . Cheltuielile de transport si cazare efectuate in favoarea colaboratorului, titularul intreprinderii individuale, nu se incadreaza in categoria cheltuielilor efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile conform art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal . De aceea, apreciem ca, aceste cheltuieli suportate de societate nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.

Totodata, consideram ca, in situatia in care aceste costuri nu sunt refacturate colaboratorului societatea nu are drept de deducere a TVA aferenta.

Cheltuielile de cazare si transport efectuate de colaborator se includ in costul seviciilor prestate de acesta. In acest caz, pentru societatea beneficiara aceste cheltuieli (costul serviciilor achizitionate incluzand si costurile de transport si cazare) sunt deductibile la determinarea profitului impozabil daca sunt efectuate in scopul activitatilor desfasurate pentru obtinerea de venituri impozabile, in baza documentelor justificative emise de prestatorul serviciilor, titularul intreprinderii individuale.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cheltuieli de deplasare efectuate de colaboratori. Deductibilitate cheltuieli si TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016